website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Tientallen journalisten opgepakt in Wit-Rusland

Linda Nab — Geplaatst in Recht op dinsdag 28 maart 2017, 08:59

Agenten arresteren een journalist tijdens de demonstraties in Wit Rusland van afgelopen weekend

Agenten arresteren een journalist tijdens de demonstraties in Wit Rusland van afgelopen weekend - © ANP | Tatyana Zenkovich

Nieuws

In Wit Rusland zijn het afgelopen weekend zeker veertig journalisten en bloggers gearresteerd vanwege hun berichtgeving over de met geweld onderdrukte demonstraties van de afgelopen dagen.

In de hoofdstad Minsk en omliggende steden gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren tegen het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. Aanleiding is een nieuwe, controversiële belastingmaatregel die het heeft voorzien op mensen die weinig werken. Op zaterdag werden er alleen al in Minsk zeker honderd demonstranten opgepakt.

Volgens Free Press Unlimited werden meer dan veertig Wit-Russen en buitenlandse journalisten en bloggers in hechtenis genomen, verhoord, mishandeld, en aangeklaagd vanwege ‘deelname aan de illegale demonstraties’.
‘Door de arrestaties, het blokkeren van hun web streaming en het in beslag nemen van hun apparatuur, ontneemt de regering van Wit-Rusland hun eigen bevolking het recht op informatie en om acties van de regering te kunnen controleren’, aldus Free Press Unlimited.

De meeste journalisten zijn zonder aanklachten inmiddels weer op vrije voeten, maar voor 12 van hen wacht deze week een proces in Minsk, Viciebsk, Biaroza en Orsha. 48 organisaties dringen aan op hun onmiddelijke vrijlating en intrekking van de aanklachten.

Meer bij Free Press Unlimited

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Mag Inspiration Day