website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

BBC vraagt om betere beveiliging voor journalisten bij grote bijeenkomsten

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op woensdag 13 februari 2019, 09:03

President Trump tijdens zijn recente speech in El Paso, Texas. | Nicholas Kamm / AFP

President Trump tijdens zijn recente speech in El Paso, Texas. | Nicholas Kamm / AFP

Nieuws BBC America heeft het Witte Huis verzocht meer te doen om de veiligheid van journalisten te garanderen tijdens massabijeenkomsten van president Trump. Tijdens zulke rally's berijdt Trump zijn stokpaardjes van een oneerlijke pers. Dat leidde dinsdag tot geweld tegen een BBC-cameraman bij een campagne-rally in El Paso, Texas.

Hoofdredacteur BBC News America Paul Danahar zegt dat hij perschef Sarah Huckabee Sanders heeft aangeschreven over de aanval. De cameraman raakte bij de aanval door een Trump-aanhanger niet gewond.

Danahar zegt dat er geen beveiliging was geregeld voor de afgezonderde persruimte en dat aanwezige politie voor, tijdens en na de aanval afzijdig bleef. De openbaar aanklager van El Paso heeft bovendien verklaard dat er vooralsnog geen aangifte wordt gedaan tegen de Trump-aanhanger.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie in El Paso zegt dat het door de politie aangeleverde materiaal nog niet is bekeken. “Tot dat is gebeurd zal er ook geen aanklacht worden geformuleerd”, aldus een woordvoerder.

Journalistieke organisaties hebben - opnieuw - hun zorgen geuit over de effecten van Trumps opzwepende persvijandige houding. “Fysiek geweld tegen journalisten is onacceptabel”, aldus Reporters sans Frontières. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zegt bezorgd te zijn over de jongste escalatie. “Het is schandalig dat dit geweld plaatsvindt tijdens een toespraak van de Amerikaanse president”, aldus de CPJ.

Trump is eind vorig jaar aangeklaagd voor het persvijandige klimaat dat hij creërt. Zijn presidentschap wordt wat betreft de verhouding met de pers gekenmerkt door een oneindige stroom boze tweets en slepende incidenten rond toegang tot het Witte Huis.

Vorig jaar sneuvelde bovendien de traditionele kerstborrel, een kleinzielig maar potent symbool van de verstoorde werkrelatie met de pers.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.