— woensdag 30 januari 2019, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Trump, Twitter en de media: een analyse

EPA

Dat de Amerikaanse president Trump de media (Fox News uitgezonderd) niet kan uitstaan, is geen geheim. Dat hij de voorkeur geeft te communiceren via Twitter evenmin. Een analyse van duizenden Trump-tweets door persvrijheidsorganisatie CPJ geeft interessante inzichten over Trumps communicatie.

De Noord-Amerikaanse tak van CPJ besloot de feed van Trump over een langere periode te volgen om te zien of in de mededelingen, tirades, beledigingen en monologues extérieur met betrekking tot media en journalisten trends zijn te ontdekken.

De database beslaat de periode 16 juni 2015 tot 19 januari 2019. Alleen tweets die negatief of aanvallend van karakter waren zijn in de analyse gebruikt. Van ruim 5400 tweets was 11 procent een aanval specifiek op media en journalisten.

Tijdens de verkiezingscampagne waren de aanvallen van Trump op de media vaak persoonlijk van aard: hij haalde in een derde van negatieve tweets namen en accounts van individuele journalisten aan.

Eenmaal verkozen verschoof dat naar ‘de media’ in algemene zin: 63 procent van zijn tweets sinds 2016 gaan over de fake news media. Die term gebruikte Trump voor december 2016 niet, consateert CPJ.

Hoewel Trump minder twittert dan voorheen is het aandeel tweets waarin hij de media aanvalt gegroeid. De terminologie is ook verhard: de media waren eerst ‘nep’, werden daarna ‘de oppositie’ en zijn nu ‘vijanden van het volk’.

Hoewel Fox News Trumps favorieten nieuwszender is, viel de presidentskandidaat de zender weleens aan: in het bijzonder toenmalig presentatrice Megyn Kelly, waarvan Trump vond dat ze hem - in de rol van moderator - te hard had aangepakt tijdens een debat in 2015. Hij verklaarde haar gedrag omdat ze wellicht menstrueerde.

Nadat Trump in juni 2018 door diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties werd verzocht zijn toon te temperen in de nasleep van een dodelijke schietpartij op een krantenredactie leidde dat tot een toename van het gebruik van ‘vijand van het volk’, waar het media betreft.

In 2017 gebruikte Trump die term maar vier keer, na de schietpartij op de redactie (en in de tijdspanne van een half jaar) gebruikte hij de term maar liefst 21 keer. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Trump CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.