website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Trump, Twitter en de media: een analyse

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 30 januari 2019, 09:21

EPA

EPA

Nieuws Dat de Amerikaanse president Trump de media (Fox News uitgezonderd) niet kan uitstaan, is geen geheim. Dat hij de voorkeur geeft te communiceren via Twitter evenmin. Een analyse van duizenden Trump-tweets door persvrijheidsorganisatie CPJ geeft interessante inzichten over Trumps communicatie.

De Noord-Amerikaanse tak van CPJ besloot de feed van Trump over een langere periode te volgen om te zien of in de mededelingen, tirades, beledigingen en monologues extérieur met betrekking tot media en journalisten trends zijn te ontdekken.

De database beslaat de periode 16 juni 2015 tot 19 januari 2019. Alleen tweets die negatief of aanvallend van karakter waren zijn in de analyse gebruikt. Van ruim 5400 tweets was 11 procent een aanval specifiek op media en journalisten.

Tijdens de verkiezingscampagne waren de aanvallen van Trump op de media vaak persoonlijk van aard: hij haalde in een derde van negatieve tweets namen en accounts van individuele journalisten aan.

Eenmaal verkozen verschoof dat naar ‘de media’ in algemene zin: 63 procent van zijn tweets sinds 2016 gaan over de fake news media. Die term gebruikte Trump voor december 2016 niet, consateert CPJ.

Hoewel Trump minder twittert dan voorheen is het aandeel tweets waarin hij de media aanvalt gegroeid. De terminologie is ook verhard: de media waren eerst ‘nep’, werden daarna ‘de oppositie’ en zijn nu ‘vijanden van het volk’.

Hoewel Fox News Trumps favorieten nieuwszender is, viel de presidentskandidaat de zender weleens aan: in het bijzonder toenmalig presentatrice Megyn Kelly, waarvan Trump vond dat ze hem - in de rol van moderator - te hard had aangepakt tijdens een debat in 2015. Hij verklaarde haar gedrag omdat ze wellicht menstrueerde.

Nadat Trump in juni 2018 door diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties werd verzocht zijn toon te temperen in de nasleep van een dodelijke schietpartij op een krantenredactie leidde dat tot een toename van het gebruik van ‘vijand van het volk’, waar het media betreft.

In 2017 gebruikte Trump die term maar vier keer, na de schietpartij op de redactie (en in de tijdspanne van een half jaar) gebruikte hij de term maar liefst 21 keer. Meer bij CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.