— maandag 15 februari 2021, 07:00 | 0 reacties, praat mee

AVROTROS Radar over Wobbende burger

ANP

Consumentenprogramma Radar (AVROTROS) besteedde maandagvanavond aandacht aan Wob-verzoeken, en met name de nul op rekest die burgers krijgen als ze zich er aan wagen.

Wob-expert Roger Vleugels is te gast. “Hoewel burgers in Nederland tien tot twintig keer minder Wob-procedures voeren dan in Angelsaksische of Scandinavische landen, behoort Nederland de laatste jaren tot de slechtst scorende landen als het gaat om openheid door de overheid. Zo wordt onze beslistermijn van 56 dagen, toch al een van de traagste ter wereld, in ongeveer 80 procent van het aantal zaken overschreden”, aldus Vleugels.

Net als journalisten horen ook burgers bij het Wobben vaak ten onrechte dat documenten niet bestaan, zijn gewist of geheim zijn. Als een document opduikt, is deze meestal onbruikbaar zwartgelakt. Hoofdstad Amsterdam slaat een bijzonder slecht figuur, constateerde AT5 vorige week.

Om de burger de informatie te onthouden worden onterechte gronden gebruikt door lokale overheden,  stelt Radar. Naast Vleugels spreekt ook Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) over de Wob - een wet die overigens op het punt staat te worden afgelost door de Wet open overheid (Woo).

 

Bekijk meer van

AVROTROS Radar

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.