Amsterdam ernstig in gebreke met Wob-verzoeken; cultuuromslag nodig

De gemeente Amsterdam lukt het niet om binnen gestelde termijnen te voldoen aan Wob-verzoeken, meldt AT5. Ondanks dat er weinig fluctuatie is in het aantal verzoeken dat jaarlijks wordt gedaan, krijgen sommige aanvragers vrijwel direct te horen dat de standaard termijn van vier weken niet gehaald wordt.
Gemiddeld moet een aanvrager 19 weken wachten op resultaat, vijf keer de toegestane duur. AT5 lichtte de Wob-afhandeling in de hoofdstad door en sprak met indieners. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een verzoek binnen de vier weken is afgehandeld”, zegt Mike Muller, verslaggever voor De Telegraaf.
AT5 wijst naar Utrecht, waar vorig jaar het dubbele aantal Wob-verzoeken werd gedaan (1028 tegen 508) maar een verzoek na 4,5 week is afgerond. De gemeente Utrecht heeft verder een centraal registratiesysteem zodat lopende Wob-verzoeken gevolgd worden. Er is verder een wekelijks bijgewerkt openbaar register van lopende verzoeken.
Amsterdam houdt Wob-verzoeken pas sinds 2019 centraal bij. Een woordvoerder wijt de problemen aan ‘cijfers die verspreid zijn over verschillende directies’. Er zou inmiddels meer centraal worden verzameld, maar tot een daling van de afhandelingstermijn heeft dat nog niet geleid.
NRC-journalist Jog Leijten heeft ook slechte ervaringen met Wob-verzoeken bij de gemeente Amsterdam. Vaak moet met een gang naar de rechter gedreigd worden voor er beweging in een verzoek komt. In de jacht op cijfers rond de de vertrekregeling van oud-brandweercommandant Leen Schaap duurde het tien maanden voor er stukken kwamen, terwijl het jaarverslag van de veiligheidsregio het cijfer van de vertrekregeling enkele weken eerder gewoon vermeldde.
“Ze bleken minimaal gezocht te hebben. Er ontbraken allemaal documenten. Ze wilden de gegevens niet geven”, aldus Leijten.
De journalisten wijzen erop dat een cultuuromslag in het denken noodzakelijk is. De nieuwe Wet open overheid - recent langs de Tweede Kamer - voorziet in een betere klachtenregeling over trage afhandeling.
Muller: “Wat heb ik daar aan? Ik wil gewoon tijdig documenten.” Meer bij AT5
Praat mee