— vrijdag 10 november 2017, 14:37 | 0 reacties, praat mee

AVROTROS in beroep tegen nieuwe radio-programmering

© Sander Koning / Kippa

AVROTROS is woest dat de NPO toch heeft gekozen om het door de AVROTROS op non-actief gestelde presentatieduo Peter de Bie en Mieke van der Weij over te laten stappen naar Omroep MAX. Ze nemen daarbij het tijdsslot dat hun programma De Nieuwsshow op NPO Radio 1 had mee. Omroepbaas Eric van Stade noemt de nieuwe programmering van NPO Radio 1 in De Telegraaf "onacceptabel" en gaat in beroep. De gevolgen voor collega's van de Nieuwsshow zijn groot.

“Ze zullen wel met een show komen die net iets anders is dan wat ze bij ons deden, maar in feite hetzelfde is”, stelt Van Stade. “Zo maak je het voor presentatoren wel erg gemakkelijk om met iets wat een omroep jarenlang heeft opgebouwd naar een ander te gaan”, aldus Van Stade.

Hij laakt het argument van de NPO dat De Bie en Van der Weij onmisbaar zijn voor het programma. “De omroepen gaan over de inhoud van de programma’s, niet de NPO en presentatoren behoren tot de inhoud”, vindt de AVROTROS-baas.

Bovendien vindt Van Stade het bizar dat vijf vaste redacteurs opeens zonder werk komen te zitten. “Sommigen van hen werken hier al twintig jaar, die willen helemaal niet mee naar MAX, los van de vraag of dat wel mogelijk is. Voor de medewerkers met een kort of tijdelijk dienstverband houdt het hier op, voor de mensen die hier al langer werken zoeken we naar een oplossing.”

De Nieuwsshow wordt al decennialang op het populaire tijdslot op zaterdagochtend uitgezonden. Presentatoren Peter de Bie en Mieke van der Weij werden in augustus door de AVROTROS op non-actief gesteld toen bleek dat zij praatten met Omroep Max over een transfer. De titel van het programma dat het duo vanaf januari voor MAX gaat maken, is nog niet bekend.

AVROTROS moet ook op Radio 2 inleveren: daar had de omroep elke werkdag het blok van 14.00 tot 16.00 uur. Na de overstap van Rob Stenders naar BNNVARA gingen die uren naar Annemieke Schollaardt van AVROTROS. In januari keert Stenders echter terug, van maandag tot en met donderdag. Schollaart krijgt de vroege middag op vrijdag, zaterdag en zondag en gaat zo van vijf naar drie uitzendingen per week.

Van Stade: “Annemieke is met veel lawaai van 3FM naar Radio 2 gehaald. Vervolgens meldt na twee uitzendingen het hoofd radio van de NPO zich bij mij met de opmerking dat hij er spijt van heeft en dat Annemieke ergens anders heen moet. Ze is nu teruggezet naar het weekend, een plek waar ze op 3FM al iets had opgebouwd; nu moet ze wéér opnieuw beginnen. Bovendien staat dit haaks op de wens van de NPO om vrouwen meer zendtijd te geven. Tegen deze indeling gaan we niet in beroep, maar we gaan wel een ernstig pleidooi houden om Annemieke meer ruimte in de dagprogrammering van Radio 2 te geven zodra daar een mogelijkheid voor is.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.