basis naar compleet

— vrijdag 18 december 2020, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Authenticiteit waarborgen lastig bij eventuele tweede reeks Frontberichten

Een tweede reeks van het tv-programma Frontberichten is vooralsnog uitgebleven omdat het voor de makers lastiger werd authentiek materiaal te verzamelen. Dat stelt Geertjan Lassche, bedenker van het programma, tegenover NRC. Laatste wijziging: 18 december 2020, 09:24

Het maken van de serie, waarin zorgpersoneel met zelf opgenomen video’s eerder dit jaar een inkijkje gaf in de coronacrisis, was volgens Lassche op te delen in drie fases. “In de eerste deden organisaties, zoals de ziekenhuizen en dan vooral persvoorlichting moeilijk, maar wilden zorgverleners zélf wel hun verhaal kwijt. Als de paniek toeneemt, stijgt de urgentie. Vloggers werden vrijmoedig en maakten echte video’s. Hoe meer de dreiging afneemt, hoe meer het persapparaat zich weer mengt.”

Volgens Lassche werd het daardoor lastig om in te schatten welke inzendingen nog ongepolijst waren en welke niet. Zijn grootste angst was dat Frontberichten per ongeluk een nepvlog zou uitzenden. “Een flapdrol met een mondmasker en een witte jas en dan vanuit de douche een verhaal ophangen.”

De eerste reeks van Frontberichten gooide hoge ogen en was een schoolvoorbeeld van goede crowdsourcing, het inzetten van je publiek ten behoeve van je programma. Met name de politiek zag een tweede serie van Frontberichten wel zitten, stelt Lassche. “Kamerleden en andere mensen vanuit de overheid hebben meermaals aangedrongen op een vervolg. Dat is een gevaarlijk terrein. Het is mooie bijvangst als een programma een bijdrage levert aan bewustwording of het naleven van maatregelen, maar we zijn geen verlengstuk van de overheid.”

Een speciale uitzending van Frontberichten, waarin wordt teruggeblikt op het coronajaar 2020, wordt aanstaande zondag uitgezonden op NPO2.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.