— dinsdag 25 oktober 2011, 09:27

Auteursrechtvoorbehoud = betalen

Als een uitgever een auteursrechtvoorbehoud heeft gemaakt, is het zonder vergoeding overnemen van stukken niet toegestaan. Afgelopen zomer bepaalde het Hof Leeuwarden in hoger beroep tussen NDP Nieuwsmedia en de Provincie Flevoland dat stukken met een oorspronkelijk karakter niet onder de zogeheten persexceptie vallen. De Provincie beriep zich op deze exceptie voor het intern gebruik van stukken in knipselkranten. Omdat de Provincie niet in cassatie gaat tegen de uitspraak, is deze nu definitief. Nieuwsmedia die een auteursrechtvoorbehoud maken hebben daarmee recht op een vergoeding. Dit geldt zowel voor print als online. "Niet alleen dagbladuitgevers, maar ook uitgevers van week- en maandbladen en makers van nieuwsgerelateerde radio- en tv-programma's kunnen zich beroepen op deze uitspraak", aldus een tevreden NDP Nieuwsmedia. Betaald worden voor journalistiek werk is wat bijdraagt aan een gezonde exploitatie van nieuwsmedia, stelt de koepelorganisatie.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.