— donderdag 26 maart 2020, 16:32 | 0 reacties, praat mee

Arubaanse pers mag, onder voorwaarden, toch de straat op tijdens avondklok

© Marcel van Doorn / ANP

De Arubaanse pers mag alsnog tijdens de avondklok de straat op voor verslaggeving. Er is een afspraak gemaakt met de regering. Maar niet álle journalisten mogen de straat op.

“Gedurende de avondklok zullen drie persmedewerkers van drie verschillende media kanalen speciale toestemming krijgen om tijdens de avondklok op pad te kunnen gaan”, meldt Marko Espinoza-Cangahuala, werkzaam bij het grootste nieuwsmedium 24Ora, en tevens vice-voorzitter van de regionale commissie persvrijheid en nieuwsgaring van de Inter American Press Association. Die drie journalisten vormen een zogeheten presspool.

In verband met de coronacrisis geldt in Aruba sinds zaterdag de avondklok, ook voor de pers. Lokale media protesteerden tegen deze beperkende maatregel. Ze zouden onder andere in de problemen komen met het drukproces van kranten. Ook het verzoek van de NVJ om een uitzondering te maken zoals in Nederland geldt omdat journalistiek als een ‘vitaal beroep’ wordt gezien, hielp niet. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes zei eerder dat ondanks het belang van de rol van de pers in informatieverschaffing rond het virus, de beheersing en voorkoming van verdere verspreiding prevaleert.

De afspraak wordt volgens Espinoza-Cangahuala dagelijks geëvalueerd zal worden en zo nodig aangepast indien de pers het noodzakelijk vindt voor het uitvoeren van zijn informatievergaring plicht. Daarnaast zal de pers zich inzetten om zijn verslaggevers en journalisten te accrediteren in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Toch wordt het betreurt dat de pers niet vanaf het begin als een vitaal beroep is aangemerkt. Ze hopen dat de regering de vitale rol van de pers in de gemeenschap alsnog erkent en waarborgt.

Lees ook:
Aruba blijft bij avondklok voor iedereen, óók journalisten (24 maart 2020)
Arubaanse media protesteren tegen verplichte avondklok (23 maart 2020)

Bekijk meer van

NVJ NVJ coronavirus Aruba

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.