NVJ compleet lid

— maandag 23 maart 2020, 08:46 | 1 reactie, praat mee

Arubaanse media protesteren tegen verplichte avondklok

Arubaanse media protesteren tegen verplichte avondklok
© Marcel van Doorn / ANP

In verband met de coronacrisis geldt in Aruba sinds zaterdag de avondklok, ook voor de pers. Lokale media protesteren tegen de beperkende maatregel. De NVJ vraagt de Arubaanse premier Wevers-Coers om een uitzondering voor journalisten te maken. Laatste wijziging: 23 maart 2020, 13:30

Tussen 21.00 uur en 06.00 uur mag niemand op straat zijn. Overtreders kunnen een boete van maximaal 10.000 Arubaanse florin krijgen (ongeveer 5000 euro). Toch zijn er al diverse mensen gearresteerd, melden Arubaanse media.

Arubaanse media protesteren tegen de maatregel. Marko Espinoza-Cangahuala, werkzaam bij het grootste nieuwsmedium 24Ora, heeft als vice-voorzitter van de commissie voor persvrijheid en nieuwsgaring van de Inter American Press Association, per brief protest aangetekend. Ook de vijf kranten op Aruba doen mee aan het protest. Vooral omdat de ochtendkranten ‘s nachts worden gedrukt en dat door de avondklok onmogelijk wordt. Bon Dia Aruba/Aruba Today, Amigoe, Diario en Solo di Pueblo willen dringend om tafel met de premier.

De Nederlandse vereniging van Journalisten (NVJ) heeft middels brief verzocht om een uitzondering te maken voor persmedwerkers. “De Corona-crisis vraagt veel offers van ons allen en wij hebben dan ook begrip voor het feit dat u genoodzaakt bent om de bewegingsvrijheid van burgers te beperken. Tegelijkertijd willen wij benadrukken dat journalisten juist nu een cruciale rol spelen in het op onafhankelijke wijze informeren van het publiek over alle relevante ontwikkelingen. Daarvoor is het noodzakelijk dat zij zich als vitale beroepsgroep vrij kunnen bewegen in de openbare ruimte en verslag kunnen (blijven) doen van het nieuws, 24 uur per dag. Dit betreft een grondbeginsel van de vrijheid van de pers, zoals vastgelegd in internationale verdragen en onze grondwet, dat juist in tijden van crisis gestand gedaan moet worden.”

De Arubaanse premier benadrukte tijdens de bekendmaking van de avondklok dat journalisten niet tot de uitzonderingsberoepen horen. In Nederland, maar ook vele andere landen, behoren journalisten wel tot sectoren en beroepen die cruciaal zijn.

Bekijk meer van

NVJ NVJ corona Aruba

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Theodore Bernier, 4 april 2020, 10:28

Als ARUBA van mening is dat de bevolking niet meer een deel van het NEDERLANDSE KONINKRIJK is dan kan de Regering zich dan aansluiten met Cuba, Venezuela, Rusland, China, of Iran waar men GEEN PERS VRIJHEID kent !!!!
Want in ons NEDERLANDSE KONINKRIJK weten we wat Pers Vrijheid is en als Nederlandse Nationalen warderen wij dat vrijheid….
Pers Vrijheid is Pers Vrijheid ofschoon soms het nieuws bericht niet zo pleizierig van ons dagelijks leven en gebeurtenissen !!!!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.