banner festival 23

— vrijdag 17 december 2021, 11:10 | 0 reacties, praat mee

Arbeidsmarktparagraaf in regeerakkoord “teleurstellend’ voor zzp’ers

© Roos Koole / ANP

ZiPconomy heeft een overzicht gemaakt van de arbeidsplannen van het kabinet Rutte IV op het gebied van het ZZP-beleid. Het onafhankelijke kennisplatform noemt de plannen vaak nog erg algemeen en ook de NVJ is kritisch.

In een notendop: er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. De zelfstandigenaftrek wordt fors afgebouwd. Vanaf 2023 met stappen van 650 euro teruggebracht tot 1200 euro in 2030. Zelfstandigen worden gedurende de kabinetsperiode gecompenseerd via de verhoging van de arbeidskorting. De verschillen tussen vast en flex worden verkleind. Er komt deeltijd-WW. En er zijn (nog?) geen plannen rond vervanging van de Wet DBA.

Volgens de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), wordt de positie van ZZP’ers niet helder in het regeerakkoord en ook de NVJ is kritisch. Secretaris Zelfstandigen bij de NVJ Milen van Boldrik: “De arbeidsmarktparagraaf blinkt uit in open eindjes, vooral met betrekking tot zelfstandigen. Dat is teleurstellend, want wij hadden bij zo’n urgent thema wel meer ambitie verwacht in de uitwerking, met meer duiding over de rol en plaats van de zelfstandige op de arbeidsmarkt.”

VZN verzoekt de formateur ook om, naar Belgisch voorbeeld, een staatssecretaris voor Zelfstandigen aan te stellen op het ministerie van Economische Zaken. VZN-voorzitter Christel van de Ven: “Dat onderstreept de positie van zelfstandigen als ondernemers, stimuleert zelfstandig ondernemerschap en draagt ertoe bij dat het deze kabinetsperiode wel lukt om zelfstandigen helderheid te verschaffen over hun arbeidsmarktpositie”.

De NVJ is wel positief over de structurele investering van 170 miljoen per jaar in de creatieve en culturele industrie. Het nieuwe kabinet benoemt hier expliciet dat zij de arbeidsmarktpositie van makers en werkenden wil verbeteren. Dat lijkt de NVJ niet alleen een terecht voornemen en goed nieuws voor collega’s in de cultuursector, het raakt ook een belangrijk deel van de journalistieke makers, die op het snijvlak van cultuur en media actief zijn.

Bekijk meer van

ZZP zelfstandigen Rutte IV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.