— dinsdag 10 oktober 2017, 08:55 | 1 reactie, praat mee

Wat moeten we met een minimumtarief voor zzp’ers?

© Pixabay

Het kabinet wil een minimum-uurtarief voor zzp'ers, dat tussen de 15 en 18 euro te liggen. Zzp'ers die van hun tarieven niet kunnen rondkomen zijn geen ondernemers, lijkt dus het standpunt van het nieuwe kabinet. Maar niet iedereen is enthousiast over het plan. Het instellen van tarieven gaat in tegen marktwerking, zegt jurist Charlotte Meindersma.

Opdrachtgevers zullen - wanneer het minimum uurloon van 15 euro niet gehaald wordt - werkgevers worden, waardoor ze verplicht zijn vakantiegeld en verzekeringen uit te keren.

“Er is nu een vrije markt, waarop je zelf bepaalt wat je vraagt. Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om heel veel uren voor een lager tarief te werken, als je daardoor meer omzet maakt”, geeft Meindersma als voorbeeld.

“Je kunt niet ondernemen zoals je wil, als de overheid gaat bepalen welk tarief je rekent”, voegt Meindersma er nog aan toe. Ze vreest voor minder opdrachten voor zzp’ers, omdat bedrijven werk gaan uitstellen, het niet laten doen of kiezen om het intern op te lossen.

Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. Het uurtarief van de meeste zzp’ers ligt namelijk ruim boven het minimumtarief van 15 tot 18 euro. Hij kan zich vinden in het idee. “Ik denk dat we kunnen concluderen dat dit de eerste stap is in de erkenning dat er verschillende typen zzp’ers zijn.” Meer bij RTL Z / BNR / de Volkskrant

 

Bekijk meer van

Zzp

Praat mee

1 reactie

Aad van Cortenberghe, 11 oktober 2017, 19:44

Mij breekt de klomp! “Het instellen van tarieven gaat in tegen marktwerking,” zegt jurist Charlotte Meindersma. Ja, hallo, dat is nu juist de bedoeling!
Er zijn in onze doorgaans goed gereguleerde economie heel veel minimumtarieven. Van taxichauffeurs tot tandartsen, van melkboeren tot ..ja, loontrekkenden. Het is allemaal om te voorkomen dat door het vrije spel op de markt mensen gedwongen worden hun vaardigheden aan te bieden tegen een maatschappelijk niet verantwoorde prijs. Daarom zijn we zo tegen hongerlonen en tegen kinderarbeid en ga zo maar door.
Ik zou, naast dit geneuzel van een mij onbekende jurist liever het commentaar van mijn beroepsorganisatie horen. Die al jarenlang actie voert tegen soms a-sociale tarieven voor zzp-ers in de mediasector. En die lang heeft gedacht dat een “bodem” in de markt politiek niet haalbaar was en tot optreden van de Autoriteit Consument en Markten zou uitnodigen.
Zonder meteen dit kabinet of dit onderhandelingsresultaat te omarmen zou ik toch graag een heldere analyse van de betekenis van dit voorstel vernemen. Al of niet in Villamedia, toch een vakblad voor onze sector?
Aad van Cortenberghe

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.