training eu starters

— vrijdag 25 januari 2019, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Ans Boersma stelt Staat aansprakelijk voor geleden schade door uitzetting

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen

UPDATE Journaliste Ans Boersma, die vorige week Turkije werd uitgezet, gaat een civiele zaak aanspannen tegen de Nederlandse Staat, meldt Nieuwsuur. Ze stelt die aansprakelijk voor de emotionele en materiële schade die ze heeft geleden als gevolg van de uitzetting. Ook met dagblad Trouw had ze een interview waarin ze haar relatie met haar ex uitlegt. En volgens De Telegraaf is haar voormalige vriend niet zomaar een strijder van terreurgroep Al-Nusra. Laatste wijziging: 25 januari 2019, 12:42

“Ik ben nu een week hier,” vertelt ze tegen Nieuwsuur. Ik heb eigenlijk nog steeds helemaal geen duidelijkheid over wat er is gebeurd. Maar mijn leven staat helemaal op de kop en daar ga ik de Nederlandse Staat wel aansprakelijk voor houden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en waar is het misgegaan? Ik wil terug naar Turkije ook.”

Ans Boersma werd uitgezet na een aantal informatieverzoeken van Nederland aan Turkije waarin informatie over Boersma werd gevraagd, maar ook informatie over haar werd gedeeld met Turkije. Die informatie had betrekking op haar voormalige relatie met een Syriër, die lid is geweest van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Voor Turkije was dat gegeven al genoeg om haar uit te zetten. Daar kan zoiets worden uitgelegd als banden hebben met een terroristische organisatie en dus reden voor uitzetting. De Telegraaf meldt op basis van bronnen rond het onderzoek dat de Syrische ex-vriend volgens justitie niet zomaar een strijder is, maar een leider van terreurgroep Al-Nusra.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Boersma van valsheid in geschrifte, omdat ze de man, een 32-jarige Syriër, in 2014 zou hebben geholpen bij een visumaanvraag op basis van valse gegevens. Boersma stond garant stond bij de aanvraag voor een toeristenvisum van de Syriër. Volgens de NOS stond op het formulier dat het om een kort verblijf zou gaan. Tevens bediende de man zich van een vals paspoort.

UPDATE Dagblad Trouw sprak ook met Boersma die daar meer uitlegt over hoe ze haar ex ontmoette en op wat voor manier ze precies betrokken was bij het aanvragen van een visum. “Ik weet nog steeds niet wat ik fout heb gedaan, ik heb zijn visum-formulier ingevuld op basis van het paspoort waar zijn echte familienaam op stond.” Ook geeft Boersma aan dat ze er alles aan wil doen om weer naar Turkije te kunnen gaan. op de vraag wat ze dan gaat doen: “Dan ga ik alle redacties een mailtje sturen dat ik weer terug ben. Ik denk wel dat ze mijn naam zullen herkennen, dat scheelt dan al. Daar heb ik wel vertrouwen in. Mijn journalistieke imago is beschadigd. Terwijl mijn relatie met mijn ex uit het verleden nooit mijn professie van journalist in de weg heeft gestaan.”

Lees ook:
Advocaat: journaliste Boersma wist niet van banden ex-vriend met terroristen (21 januari 2019)
FD verbreekt banden met uitgezette correspondente (18 januari 2019)
‘Uitgezette journaliste verdacht van valsheid in geschrifte’ (18 januari 2019)
‘FD-correspondente Ans Boersma mogelijk Turkije uitgezet om eerdere relatie met al-Nusra-verdachte’ (17 januari 2019)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.