website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

ANP, NOS en NRC boos op Tilburg

Dolf Rogmans — Geplaatst op donderdag 19 juni 2014, 15:13

Nieuws

UPDATE Persbureau ANP heeft de gemeente Tilburg op de interne lijst van dubieuze bronnen geplaatst. Dat betekent dat voor persberichten van Tilburg eerst ook een tweede bron gevonden moeten worden. Aanleiding is de medewerking die de gemeente Tilburg gaf aan het verspreiden van het nep-bericht over een aparte homowijk in Tilburg. ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen merkt op dat steeds vaker mensen via persberichten proberen de boel voor de gek te houden. ANP is daar op gespitst, maar het checken kost wel veel tijd.

De hoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS Nieuws) en Peter Vandermeersch (NRC Handelsblad), en die van het Brabants Dagblad en Henk Lemckert (Omroep Brabant) hebben een woedende brief gestuurd aan de gemeente Tilburg om hun ongenoegen te uiten .De burgemeester vindt ‘het vervelend’ als media en de samenleving op een verkeerd been zijn gezet.

 

Gelauff en Vandermeersch in hun brief: “Wij zien het optreden van uw burgemeester en van uw afdeling als volstrekt onaanvaardbaar. Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente. uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief”.

Het is volgens Gelauff en Vandermeersch in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid om vertegenwoordigers van de pers op het verkeerde been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties. Ze noemen de actie beschadigend voor zowel de NOS als NRC Handelsblad. “Het gaat om onze geloofwaardigheid en de kwaliteit van onze merken”.

NOS en NRC zijn nog niet zo ver als het ANP dat ze maatregelen tegen de stad nemen, maar schrijven dat nog te bekijken.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg wil de burgemeester de relatie met de media zo snel mogelijk normaliseren. ‘Als daar een gesprek met de hoofdredacteuren voor nodig is, dan doet hij dat graag.’

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.