— donderdag 19 juni 2014, 15:13

ANP, NOS en NRC boos op Tilburg

UPDATE Persbureau ANP heeft de gemeente Tilburg op de interne lijst van dubieuze bronnen geplaatst. Dat betekent dat voor persberichten van Tilburg eerst ook een tweede bron gevonden moeten worden. Aanleiding is de medewerking die de gemeente Tilburg gaf aan het verspreiden van het nep-bericht over een aparte homowijk in Tilburg. ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen merkt op dat steeds vaker mensen via persberichten proberen de boel voor de gek te houden. ANP is daar op gespitst, maar het checken kost wel veel tijd. De hoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS Nieuws) en Peter Vandermeersch (NRC Handelsblad), en die van het Brabants Dagblad en Henk Lemckert (Omroep Brabant) hebben een woedende brief gestuurd aan de gemeente Tilburg om hun ongenoegen te uiten .De burgemeester vindt 'het vervelend' als media en de samenleving op een verkeerd been zijn gezet.

Gelauff en Vandermeersch in hun brief: “Wij zien het optreden van uw burgemeester en van uw afdeling als volstrekt onaanvaardbaar. Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente. uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief”.

Het is volgens Gelauff en Vandermeersch in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid om vertegenwoordigers van de pers op het verkeerde been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties. Ze noemen de actie beschadigend voor zowel de NOS als NRC Handelsblad. “Het gaat om onze geloofwaardigheid en de kwaliteit van onze merken”.

NOS en NRC zijn nog niet zo ver als het ANP dat ze maatregelen tegen de stad nemen, maar schrijven dat nog te bekijken.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg wil de burgemeester de relatie met de media zo snel mogelijk normaliseren. ‘Als daar een gesprek met de hoofdredacteuren voor nodig is, dan doet hij dat graag.’

Bekijk meer van

NRC Handelsblad NOS ANP

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.