Smartocto userneeds

— woensdag 14 augustus 2019, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Amsterdamse burgemeester Halsema hekelt berichtgeving over inbraak door minderjarige zoon

Burgemeester Halsema tijdens haar eerste gemeenteraadsvergadering in juli 2018 | Jerry Lampen / ANP

UPDATE De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een open brief aan Amsterdammers uitleg gegeven over een inbraak die haar minderjarige zoon afgelopen juli heeft gepleegd, maar pas nu bekend is geworden. Laatste wijziging: 14 augustus 2019, 15:52

De Telegraaf berichtte over de zaak, die volgens de krant tegen de zin van politie en het Openbaar Ministerie onder de pet zou zijn gehouden. De krant spreekt verder van een gewapende inbraak, maar dat ontkent Halsema. Het betrof een verboden nepwapen en de inbraak zou uit verveling en “willen klieren” zijn gepleegd.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam had de zaak juist overgedaan aan het parket Haarlem om verwijten van bevooroordeling of suggesties van een doofpot te vermijden, schrijft de burgemeester.

Halsema: “Vanaf het begin ben ik me scherp bewust geweest van mijn verantwoordelijkheid als burgemeester van deze stad. Al op de avond dat het gebeurde heb ik tegen de politie gezegd dat mijn zoon als elke Amsterdamse jongen behandeld dient te worden. Het enige waarop ik hoopte was dat men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen. Ik heb niet gevraagd om zijn naam af te schermen maar was de politie wel dankbaar toen ik later hoorde dat dit vaak gebeurt en ook in zijn geval was gedaan.”

Er is direct melding gedaan bij het integriteitsbureau van de gemeente, aldus Halsema. Halsema heeft verder de zogeheten driehoek (een overlegstructuur tussen burgemeester, commissaris van politie en hoofdofficier van justitie) gemeld dat de zaak met de dienstdoende beambten wordt afgehandeld.

De politie heeft een intern onderzoek aangekondigd om te achterhalen wie er informatie over de minderjarige verdachte naar De Telegraaf heeft gelekt.

“Er is geen sprake van een doofpot. Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt. Waarbij de politie ambtsgeheim heeft en journalisten er bij andere, minderjarige Amsterdamse jongens zonder strafblad niet over zouden piekeren om hun gegevens zo op straat te gooien”, aldus Halsema. Meer bij gemeente Amsterdam

 

Bekijk meer van

Femke Halsema Amsterdam

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.