— maandag 21 september 2020, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse rechter blokkeert verbod op Chinese WeChat

© Sheldon Cooper / SOPA Images /Shutterstock

Een rechter in de Verenigde Staten heeft een verbod van het Amerikaanse ministerie van Handel op de Chinese WeChat-app zondag geblokkeerd. Hierdoor mogen Apple en Google de app gewoon blijven aanbieden via de App Store en Play Store.

De regering van president Donald Trump wil een verbod op de Chinese apps TikTok en WeChat, omdat deze apps de nationale veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen. Trump vreest dat de Chinese makers data van gebruikers delen met de Chinese overheid. Het verbod zou op 20 september ingaan. Hierna zouden Google en Apple de apps niet meer mogen aanbieden in de Amerikaanse app-winkels.

Gebruikers van WeChat stapten naar de rechter om het verbod aan te vechten en hebben gelijk gekregen. Volgens de rechter is het verbod in strijd met het Eerste amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten en daarom mag het Amerikaanse ministerie van Handel het verbod niet doorzetten.

TikTok-eigenaar ByteDance heeft een verbod op zijn app ook weten te voorkomen door een deal te sluiten met supermarktketen Walmart en softwarebedrijf Oracle. Daarmee is het dreigende downloadverbod van de video-app, dat op 20 september zou ingaan, uitgesteld. Doordat TikTok nu voor een groot deel in handen komt van Amerikaanse bedrijven en de data van gebruikers in de VS wordt verwerkt, mag de app beschikbaar blijven voor Amerikanen van de regering. De deal is nog niet helemaal rond. Zo moet de VS nog officieel toestemming geven en is het de vraag of China ermee akkoord gaat. Daarvoor heeft men nog een week, tot 27 september, de tijd gekregen. Meer bij NU.nl / NOS / Reuters

Bekijk meer van

WeChat VS TikTok Donald Trump China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.