Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 6 juni 2017, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse ambtenaar aangeklaagd voor lekken NSA-informatie aan media

In de Verenigde Staten is een vrouw die werkt voor de Amerikaanse overheid opgepakt en aangeklaagd op verdenking van het lekken van documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA naar de pers. De gelekte informatie heeft betrekking op een Russische hackpoging rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Laatste wijziging: 6 juni 2017, 12:06

Volgens het ministerie van Justitie ontvreemdde de 25-jarige Reality Leigh Winner documenten over Russische hackpogingen uit een overheidsgebouw en speelde deze door aan The Intercept, het online nieuwsmedium dat werd opgericht door onder meer de de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald en Laura Poitras.

Zij werkten eerder samen met klokkenluider Edward Snowden en hebben uitvoerig geschreven over de massale privacyschendingen door de NSA.

De medewerkster van het bedrijf Pluribus International Corporation, dat door inlichtingendiensten wordt ingehuurd, werd een uur nadat het artikel op die site verscheen, opgepakt. Winner zou inmiddels hebben toegegeven dat zij de informatie gelekt heeft, blijkt uit een rechtbankdocument van de FBI.

The Intercept publiceerde de originele bronbestanden van de klokkenluider, maar de NSA-printers laten coderingen achter op de pagina’s, waardoor de originele printer waar die documenten uitrolden vrijwel direct was te achterhalen.

In de documenten stond volgens The Intercept informatie over hoe de Russen bij een leverancier en ontwikkelaar van verkiezingssoftware probeerden binnen te dringen. Ook verstuurden de hackers phishing e-mails in een poging de stemmachines binnen te dringen.Het nieuw gepubliceerde materiaal heeft echter geen bewijzen geleverd dat dat ook daadwerkelijk is gelukt.

De Amerikaanse president Trump kondigde eerder aan dat hij van plan is hard op te treden tegen mensen die geheime informatie naar de media lekken. De zaak tegen de 25-jarige Reality Leigh Winner is de eerste aanklacht om een mogelijk lek sinds Trump president is.Meer bij ANP via NU.nl / NOS / The Guardian / CNN

 

Bekijk meer van

NSA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.