— vrijdag 29 april 2016, 12:37 | 0 reacties, praat mee

Finse omroep moet bronnen Panama Papers overhandigen

Het Finse ministerie van Financiën eist dat de Finse publieke omroep Yle alle informatie met betrekking tot de Panama Papers moet overhandigen. Dat schrijft Yle. Laatste wijziging: 29 april 2016, 12:40

De Panama Papers, een onthulling over belastingparadijzen en de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen met politici, sporters, criminelen en andere bekende mensen, kwam tot stand na het grootste datalek in de geschiedenis van ruim 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Het leidde ook tot het grootste journalistieke onderzoek ooit.

De Finse belastingdienst wil alle bronnen die de basis vormden van de Panama Papers en alle informatie uit de daaruit vloeiende reportages over belastingontwijking. Yle heeft aangegeven niet in te gaan op de eis. “We zien deze eis als een een fundamentele uitdaging voor de persvrijheid in Finland.”  Hoewel de organisatie begrip heeft voor de interesse in de gegevens is de omroep niet van plannen bronnen in gevaar te brengen en op lange termijn de Finse onderzoeksjournalistiek in gevaar te brengen. Daarbij geeft de omroep ook aan geen fysieke data in het bezit te hebben. Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) is de eigenaar van de gegevens en ook zij hebben aangegeven geen informatie te overhandigen.

ICIJ is plan om op 9 mei een groot deel van de informatie vrij te geven. Het gaat om informatie over meer dan 200.000 offshore rechtspersonen, al zal persoonlijke data niet worden gepubliceerd.

Dat de vraag om informatie in Finland plaatsvind is opvallend. Het land staat al jaren op plaats 1 op de jaarlijkse World Press Freedom Index.

Bekijk meer van

Panama Papers Finland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.