word studentlid

— donderdag 20 mei 2021, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Amendement VVD/D66 pleit voor strafverzwaring na bedreiging en geweld richting journalisten

Amendement VVD/D66 pleit voor strafverzwaring na bedreiging en geweld richting journalisten
April: de nasleep van een geweldsincident tegen een fotograaf, die met behulp van een shovel met auto en al in een sloot werd geduwd | Roland Heitink

Kamerleden Joost Sneller (D66) en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) hebben een amendement ingediend op het wetsvoorstel versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit, waarin bedreiging van personen met een bijzondere (publieke) functie reden voor strafverzwaring is. In het amendement wordt gepleit dat ook op journalisten en publicisten van toepassing te verklaren. Laatste wijziging: 20 mei 2021, 16:15

Journalistenvereniging NVJ/NVF en organisatie PersVeilig steunen het amendement van harte. Sinds twee jaar hanteert het Openbaar Ministerie al de regel dat bedreiging van journalisten een verzwaarde (dubbele, red.) strafeis oplevert.

“Het is dan ook niet meer dan logisch dat de wet in diezelfde zin wordt aangepast, zodat de rechter een strafverzwaringsgrond kan toepassen”, stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ en voorzitter van de Stuurgroep PersVeilig. Hij wijst op de toenemende incidenten van bedreiging en gevallen van fysiek geweld tegen journalisten.

Bruning: “Op deze wijze laat de wetgever zien dat een aanval op de pers, gelet op hun wezenlijke maatschappelijke functie, volstrekt onacceptabel is en extra bestraft dient te worden.”

Indieners Sneller en Yesilgöz-Zegerius schrijven in het amendement:

“De vrije pers is cruciaal voor een open en democratische samenleving. De pers legt misstanden bloot, verklaart fenomenen en gebeurtenissen in de samenleving en zorgt voor de benodigde controle op de macht. Helaas zien we in toenemende mate dat er sprake is van een aantasting van deze vrije pers. Journalisten en publicisten krijgen te maken met agressie, bedreiging en geweld waardoor hen het werk moeilijk of in sommige gevallen zelfs onmogelijk wordt gemaakt. Dit is onacceptabel. Door journalisten of publicisten in het kader van nieuwsgaring toe te voegen aan de lijst waarbij een strafverhogende omstandigheid gaat gelden wordt een duidelijk signaal afgegeven dat bedreiging tegen hen in het bijzonder niet wordt getolereerd.”

Bekijk meer van

PersVeilig NVJ NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.