banner festival 23

— vrijdag 4 april 2014, 10:25 | 0 reacties, praat mee

All the news that’s fit to rip

Mark Koster was op 2 april te gast op het grote jatdebat van de NVJ in Amsterdam. Het werd vooral een avond vol gekwetst ego gedoe. Koster is, met fotograaf Frank Groeliken, graag onder vrienden. Elke maand verslaat hij voor Villamedia een journalistieke borrel. Laatste wijziging: 11 april 2014, 11:12

Kom niet aan de beroepstrots van een journalist, want sommige stukjestikkers denken nog steeds dat de krant een meneer is. Dat is-ie niet meer. De krant is een etalage die je kan leegroven.

Helaas belde de man die het debat had aangezwengeld, NRC’s Peter ‘ze stelen als de raven’ Vandermeersch, een dag van tevoren af. ’Ik had graag even aan hem gevraagd wat hij ervan vindt dat zijn redacteuren ook stukken kopiëren’, sarde NU.nl hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

Held van de avond werd uiteindelijk iemand anders: Brabants Dagblad-verslaggever Max van der Put (of was hij een acteur?, zoals sommige bezoekers dachten).

Deze Willem II watcher vond het bijzonder storend dat zijn Tilburgse krijtlijn-observaties zomaar op internet rondzwierven, terwijl hij - Max van der Put - altijd als enige in de regen stond te gluren naar de trainingen. Mooie boze man, maar ook een tikje gedateerd.

Nieuws is als zout. Het is niks waard, legde internetstrateeg Alex Beishuizen uit. Je moet er een gerechtje mee maken. News is niet langer fit to print, news is fit to rip, betoogde NVJ-secretaris Thomas Bruning. ’Nieuws mag je kopiëren. Dat is niet beschermd.’

En zo had het debat eigenlijk over snelle verbindingen moeten gaan en niet over het ontvreemden van informatie. Waar waren die valse flashboys van het nieuws eigenlijk?

Ze bleven opvallend stil om de gewijde sfeer niet te verstoren. Het grote jatdebat, zoals de NVJ aankondigde, werd een seance van goede bedoelingen, niet van rebels vooruitgangsgeloof.

Zeker, niet nadat NOS en De Telegraaf (bij monde van TMG-medewerker Bart Brouwers) plechtig beloofden netjes aan bronvermelding te doen op hun sites. Toen Brouwers bezwoer méér te gaan linken werd het zó gezellig dat iedereen snel naar de bar rende.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.