— dinsdag 1 september 2020, 12:30 | 0 reacties, praat mee

Matchingsfonds 2020 voor geschreven journalistiek van start: regels dit coronajaar iets soepeler

Het Matchingsfonds helpt projecten te realiseren die anders onuitvoerbaar zijn | Vincenzo Pinto / AFP

Schrijvende freelance journalisten kunnen dit jaar een beroep doen op het zogeheten Matchingfonds. Vanwege de impact van de coronacrisis zal dit jaar niet van aanvragers verlangd worden dat ze de begroting sluitend maken met inkomsten uit andere bronnen. Er is dit jaar 160.000 euro beschikbaar. Laatste wijziging: 2 september 2020, 09:06

Het Matchingfonds zegt aanvragen binnen een week te willen beoordelen. Indien aan de voorwaarden is voldaan zal het bedrag - al dan niet in de vorm van een gedeeltelijk voorschot - direct worden uitgekeerd.

Een aanvraag wordt met maximaal 2.500 euro gesteund. Er mogen per journalist meerdere aanvragen worden gedaan, maar er wordt per freelancer maximaal één project gesteund. Werkbeurzen uit het Matchingsfonds zijn niet bedoeld als inkomensondersteuning, maar moeten een project realiseren dat anders niet uitvoerbaar was.

De regeling is nu enkel open voor geschreven producties; het fonds hoopt op korte termijn ook een regeling voor fotografie te realiseren.

In 2020 zijn de beschikbare middelen afkomstig uit het Steunfonds Rechtensector, een gezamenlijk initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aanvragen kunnen vanaf vandaag via deze pagina worden ingediend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.