data als kans

— maandag 8 februari 2021, 08:24 | 0 reacties, praat mee

Al Jazeera-journalist die vier jaar vast zat zonder proces, eindelijk weer op vrije voeten

Mahmoud Hussein met een van zijn dochters na zijn vrijlating. - © Mohamed Hossam / EPA

Na vier jaar in de Egyptische gevangenis te hebben doorgebracht zonder officeel in staat van beschuldiging te zijn gesteld of een rechtszaak te hebben gehad is zaterdag journalist Mahmoud Hussein vrijgelaten. Dat meldt zijn werkgever, de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Hussein werd in december 2016 aangehouden. Hij werd toen verdacht van lidmaatschap van de in het land verboden Muslim Brotherhood. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigde hem later van “het verspreiden van vals nieuws en het ontvangen van geld van buitenlandse autoriteiten om de reputatie van de staat te schande te maken”, maar er werden nooit formele aanklachten tegen hem ingediend. Hussein en Al Jazeera hebben de beschuldigingen consequent ontkend.

In een verklaring noemde Mostefa Souag, waarnemend directeur-generaal van het Al Jazeera Media Network, de vrijlating van Hussein “een inspirerende mijlpaal op weg naar persvrijheid”. Meer bij Al Jazeera

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.