word studentlid

— donderdag 20 augustus 2015, 14:16 | 0 reacties, praat mee

Al Araby TV pakt kritische journalisten aan

Al Araby TV pakt kritische journalisten aan

Zes prominente journalisten van het televisiestation Al Araby TV in Londen werden midden juli van de ene op de andere dag ontslagen. Opgegeven reden: ze maakten niet altijd gebruik van het “Hand Punch” inkloksysteem. De echte reden was dat de zes bezig waren een afdeling van de Britse NUJ (National Union of Journalists) op te zetten binnen het bedrijf. Daar kwam bij dat de leiding van Al Araby TV moeite had met de onafhankelijke politieke opvattingen van de zes. Laatste wijziging: 20 augustus 2015, 16:11

Al Araby TV begon in januari van dit jaar met uitzendingen vanuit Londen als een zender die de “waardes van de Arabische lente” zou verdedigen. “We zijn niet in regimes, zakenlieden of religieuze extremisten geïnteresseerd”, liet directeur Islam Lotfy begin dit jaar weten. Het station was, volgens Lotfy, “gepassioneerd door wat gewone mensen bezig houdt, hun levens en dromen”.

De droom van een populair Arabisch tv-station dat behalve politiek en nieuws (60%) ook entertainment (40%) zou brengen, vooral bedoeld voor jongeren, ligt in duigen met lage kijkcijfers en een crisis op de redactie. Mastermind achter het project is het vroegere Arabisch-Israëlisch parlementslid Azmi Bishara, nu vooraanstaand adviseur van de emir van Qatar sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Financier van Al Araby TV en van het gelieerde dagblad Al Araby Jedid (on-line en gedrukt) is het Qatari mediabedrijf Fadaat Media. Het meer op jongeren gerichte Al Araby TV moest een soort neutrale tegenhanger worden van Al Jazeera, eveneens in handen van Qatar, waarvan de Arabischtalige uitzendingen teveel worden gezien als propaganda voor de Moslimbroederschap. Door zijn media te diversifiëren wil Qatar zijn politieke invloed, in het verleden deels te danken aan Al Jazeera, behouden en alle opties open laten.

Bij het opzetten van Al Araby TV werden dan ook kosten noch moeite gespaard. Het station werd gehuisvest in Londen, bastion van vrije media, en er werden professionele journalisten, producers en nieuwslezers aangetrokken. De ontslagen journalisten Nawal al-Maghafi, Yasser Bardissy, Ahmed el-Sheikh, Pierre Kesserwani en Rima Marrouch waren eerder werkzaam bij de BBC. De Algerijns-Nederlandse onderzoeksjournalist Abdelali Ragad werkte eerder bij Radio Nederland Wereldomroep.

Al vrij snel nadat de uitzendingen dit jaar begonnen was er, volgens de betrokken journalisten, sprake van spanningen op de redactie. Het management bleek, net als in Qatar waar vakbonden verboden zijn, niet geporteerd van activiteiten van een NUJ-chapel (afdeling) op de werkvloer. Met het uitzenden van oude Arabische speelfilms werden geen jonge kijkers getrokken en het management liet de politieke agenda van Qatar zwaarder wegen dan onafhankelijke journalistiek.

Nadat de NUJ met een rechtszaak dreigde wegens onrechtmatig ontslag bond Al Araby TV in en werd een compromis bereikt: het werd de vakbond toegestaan activiteiten te ontplooien onder het personeel (dit is overigens gewoon de wet in de UK) en twee van de zes ontslagen werden ongedaan gemaakt. De vier andere journalisten kregen drie maanden salaris mee naar huis.  Een van hen overweegt nu een rechtszaak tegen Al Araby TV aan te spannen wegens “werk gerelateerde stress en depressie”.

TV blijft de belangrijkste nieuwsvoorziener in de Arabische wereld, maar onafhankelijke stemmen worden amper of niet gehoord. Het geld en de lange arm van de regimes blijven, tot in het “vrije” Europa, bepalen welke versie van het nieuws de Arabische kijkers te zien krijgen.

Bekijk meer van

Recht Al Araby

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.