e learning nvj

— maandag 5 oktober 2015, 10:46 | 0 reacties, praat mee

Journalisten belaagd tijdens Rwanda Dag in Amsterdam

Andrew Gombert / EPA

Onderzoeksjournaliste Anneke Verbraeke is afgelopen zaterdag tijdens de zogeheten Rwanda Dag in Amsterdam door Rwandese ordediensten belaagd en gehinderd in het maken van foto's. Daarbij werd haar telefoon uit haar hand geslagen en gestolen. Verbraeke heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Ze wordt in haar aanklacht gesteund door persorganisaties NVJ, Nieuwspoort en VVOJ. Laatste wijziging: 5 oktober 2015, 16:36

De ordediensten zijn ingehuurd door de Rawandese ambassade, stelt Verbraeke: “De Rwanda Dag is georganiseerd door de Rwandese ambassade in Den Haag. Deze geniet diplomatieke onschendbaarheid. Maar het kan toch niet zo zijn dat mensen die door een ambassade worden gevraagd een klus uit te voeren, hetzij betaald, hetzij als vrijwilliger, dezelfde diplomatieke onschendbaarheid genieten.”

De verdwenen telefoon baart Verbraeke zorgen: niet zozeer het materiële verlies maar vanwege de informatie die mogelijk kan worden uitgelezen. De informatie kan mensen in Rwanda in gevaar brengen. “Daarom wil ik u vragen op een of andere manier te bezien hoe deze mensen beschermd kunnen worden. Een lijstje met namen kan ik u doen toekomen. Ik hoef u niet uit te leggen hoe het regime omgaat met tegenstanders”, schrijft Verbraeke.

Ze stelt dat van minstens twee andere journalisten ook telefoons zijn gestolen en dat een tv-ploeg van de VRT in het werken werd gehinderd. De ordediensten “maakten van Amsterdam een onvrije stad waar de persvrijheid werd geschonden, door mores te hanteren die in ons land niet gebruikelijk zijn.”

Verbraeke wil dat Koenders deze incidenten ter sprake brengt als hij de Rwandese president Kagame vandaag ontmoet.

Bekijk meer van

Rwanda Recht Bert Koenders

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.