data als kans

— maandag 11 januari 2021, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Akwasi eist wissen EO-interview, beraadt zich over rol bij Omroep ZWART

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Rapper en activist Akwasi gaat zich beraden over zijn rol binnen Omroep ZWART, laat de rapper en dichter zaterdag weten via Instagram. Vrijdag werd bekend dat hij in december was weggelopen bij een radio-interview met de EO en daarbij de presentator onder druk had gezet om het interview te wissen. Akwasi had ook de laptops van de programmamakers afgepakt. Laatste wijziging: 11 januari 2021, 13:41

Akwasi was door het EO-programma Dit is de dag uitgenodigd om terug te blikken op 2020. Daarbij werd volgens de EO afgesproken met de rapper en zijn woordvoerder dat het niet “tergend lang” over de demonstratie op de Dam in Amsterdam zou gaan. Tijdens die demonstratie deed Akwasi de omstreden uitspraak dat hij een zwarte piet “hoogstpersoonlijk op zijn gezicht” zou trappen als hij er eentje tegen zou komen. Volgens Akwasi moest die uitspraak symbolisch worden opgevat. Het trappen was een verwijzing naar actiegroep Kick Out Zwarte Piet, luidde zijn verweer. Het OM deed onderzoek naar de strafbaarheid van de uitspraak en besloot Akwasi niet te vervolgen nadat de rapper zijn excuses had gemaakt.

Na zo’n acht minuten komt het gesprek op de demonstratie en zijn uitspraken. De EO heeft op de site het verloop van het gesprek gepubliceerd. Na enige vragen ontstaat er discussie, stapt Akwasi op, trekt alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapt hem dicht en neemt de laptop onder zijn arm mee. Een half uur later komt Akwasi terug en geeft interviewer Hans van der Steeg en de aanwezige technicus twee opties. “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops.”

Van der Steeg geeft aan dat het allebei geen optie is. Hij biedt aan het gesprek voort te zetten. De interviewer stemt uiteindelijk in om de laptops terug te krijgen, schrijft de EO. Ook weet hij dat er een backup op een andere laptop staat. Akwasi geeft de laptops terug en het interview wordt op de laptop gewist.

In een reactie stelt Van der Steeg: “Als je mij voor dit incident had gevraagd of ik onder dwang journalistiek materiaal zou wissen, zou ik dat nooit doen. Waarom nu dan wel? Omdat ik de situatie wilde redden en ik wist dat er nog een backup was, daarom heb ik eraan toegegeven. Als journalist probeer je tot het laatste moment on speaking terms te blijven. Je wilt recht doen aan het verhaal. Ik had ook meteen de politie kunnen bellen, maar dan was er sowieso geen interview meer gekomen.”

De EO heeft het interview toch uitgezonden na daarover lang te hebben nagedacht, staat in de verklaring: “Het feit dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en vervolgens te dwingen om materiaal te verwijderen, is voor ons de kernreden geweest om toch uit te zenden”, zegt eindredacteur Jan Pieter Kos.

Akwasi heeft later schriftelijk en mondeling excuses aangeboden. De EO heeft hem uitgenodigd het interview af te maken, maar daar wilde hij geen gebruik van maken.

Akwasi geeft op Instagram aan zich nu te beraden op zijn positie bij Omroep ZWART, de omroep die hij mede heeft opgericht en die begin september werd gelanceerd met als doel meer kleur en diversiteit op de Nederlandse televisie te brengen.

“Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten”, aldus Akwasi. “Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep ZWART zal zijn.” De rapper en dichter laat weten voorlopig verder te zullen zwijgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.