Jodal

— woensdag 26 februari 2020, 16:22 | 0 reacties, praat mee

Akkoord bereikt over verplichte aov voor zzp’ers

CC BY-SA 2.0 / FiDalwood

De sociale partners die zijn verenigd in de Stichting van de Arbeid hebben een akkoord bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers. In het akkoord is afgesproken dat zzp’ers in het geval van arbeidsongeschiktheid een maximale uitkering van 1650 euro bruto per maand ontvangen. De premie die ze daarvoor betalen is inkomensafhankelijk, met een verwacht plafond van 200 euro per maand. Laatste wijziging: 27 februari 2020, 12:17

Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van Het Financieele Dagblad. De te ontvangen uitkering bij arbeid is lager dan voor werknemers in loondienst. De hoogte van de premie die zzp’ers voor hun verplichte aov betalen is tevens afhankelijk van de wachttijd. Dat is de periode die een zzp’er zelf moet overbruggen voordat hij een uitkering krijgt. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

Het akkoord wordt deze week voorgelegd aan de achterban van de sociale partners. Ook zelfstandige journalisten die lid zijn van de NVJ mogen hun zegje doen. Zij hebben inmiddels een mail met een uitnodiging voor een online enquête ontvangen.

De nieuwe verzekering gaat naar verwachting rond 2024 in en wordt uitgevoerd door het UWV. Alle zzp’ers zijn vanaf dat moment verplicht zich te verzekeren, tot aan hun AOW-leeftijd. Zelfstandigen die al een aov hebben kunnen een vrijstelling krijgen. Daarvoor moet die particuliere verzekering minimaal dezelfde uitkering bij ziekte bieden als de verplichte verzekering via het UWV.

Bekijk meer van

UWV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.