— woensdag 14 december 2016, 11:27 | 3 reacties, praat mee

Woede om optreden politie na explosie Spaarndam

Hulpdiensten aan de Inlaagpolder, kort na de explosie waarbij de agenten zwaargewond raakten | Michel van Bergen / ANP

Op dinsdagavond raakten twee leden van een arrestatieteam van de politie zwaargewond bij een explosie in hun auto in Spaarndam. Fotografen die op het incident afkwamen, werden door een agent gehinderd in hun werkzaamheden en opgedragen reeds gemaakte foto's te wissen. Er werd gedreigd met arrestatie indien dat niet gebeurde. Journalistenvereniging NVJ en Vereniging Mediabelangen (die zich inzet voor betere communicatie tussen pers en politie) tekenen officieel protest aan tegen de gang van zaken.

De explosie is vermoedelijk door de eigen uitrusting veroorzaakt, aldus een politiewoordvoerder. De fotografen die zich op ruime afstand van het incident bevonden en niemand hinderden, werden door een agent benaderd. Hij sprak over een noodzaak tot geheimhouding en droeg de mannen op de foto’s te wissen en geen nieuwe te maken.

Er is een video van de confrontatie, die grotendeels met de camera naar de grond is gemaakt.

“Als jullie vervelend doen, ga ik ook vervelend doen”, zegt de agent. De fotografen waren in het bezit van een politieperskaart, die meer privileges biedt dan een reguliere perskaart. Dat weerhield de agent er niet van om hen de les te lezen over wat volgens hem toegestaan is. “Doe nou niet zo moeilijk”, zegt hij meerdere keren.

“De NVJ gaat hierover een klacht indienen bij politie. De politie moet weten wat de rechten van journalisten zijn bij incidenten, juist als de politie zelf betrokken is”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Voorzitter Vereniging Mediabelangen Roel Dijkstra hekelt de drogredenen waarmee de twee collega’s zijn bejegend. Hij stoort zich bovendien aan het uitblijven van een persalarm, terwijl ‘ernstige incidenten met politieactiviteit’ wel degelijk op de lijst incidenten staat waarvoor zo’n alarm normaliter wordt uitgegeven.

Praat mee

3 reacties

Sophia, 15 december 2016, 05:02

Hulde aan de politieagent die de journalisten op afstand hield bij dit gruwelijke incident.

Paul van den Dungen, 16 december 2016, 10:15

Sophia werkt vast ook bij de politie…..

Sophia, 16 december 2016, 19:00

Paul, ik werk niet bij de politie maar jij bent vast journalist.

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.