Smartocto userneeds

— vrijdag 11 februari 2022, 16:55 | 0 reacties, praat mee

Taliban arresteert twee journalisten die werken in opdracht van Verenigde Naties

Marktstraat in Kabul - © Hussein Malla / AP

De Taliban heeft in Kabul twee journalisten en Afghanen gearresteerd die in in opdracht van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) in de hoofdstad aan het werk waren, dat meldt de UNHCR vrijdag in een tweet.

Het gaat om Andrew North, een voormalige BBC-journalist, en een journalist wiens naam niet werd vrijgegeven. Ze zijn volgens een verklaring van de UNHCR naar een geheime locatie gebracht.

Een VN-functionaris in Kabul, die met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat North op dinsdag 8 februari is vastgezet. Het is onduidelijk waarom de twee journalisten worden vastgehouden, al citeerde de Washington Post een niet bij naam genoemde Taliban-functionaris die zei dat verschillende buitenlanders in Kabul zijn gearresteerd op beschuldiging van werken voor westerse inlichtingendiensten.

“De aanhouding van de twee journalisten die werken in opdracht van de VN-vluchtelingenorganisatie door de Taliban is een trieste weerspiegeling van de algehele achteruitgang van de persvrijheid en de toenemende aanvallen op journalisten onder het Taliban-bewind”, aldus Steven Butler, coördinator van het Azië-programma van CPJ. “Andrew North en de andere, niet-geïdentificeerde journalist moeten onmiddellijk worden vrijgelaten en toegestaan worden hun werk voort te zetten, en de Taliban moeten stoppen met de herhaalde aanvallen op en intimidatie van journalisten.” Meer bij CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.