e learning nvj

— vrijdag 15 juni 2018, 09:58 | 0 reacties, praat mee

Afgetapte gesprekken van BD-journalist blijven in dossier burgemeesterbenoeming

© Lex van Lieshout / ANP

UPDATE Justitie haalt de belgegevens van Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven uit het dossier naar de lekken van de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Afgetapte gesprekken tussen een verdachte en Van de Ven laat het OM echter in het dossier zitten, meldt het Brabants Dagblad. Ze zouden volgens Justitie niet vallen onder bronbescherming. Het Brabants Dagblad laat het er niet bij zitten. Laatste wijziging: 15 juni 2018, 11:23

Vorige week werd bekend dat het OM de telefoongegevens had opgevraagd van de journalist om op die manier achter de identiteit van de mensen te komen die informatie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch hadden gelekt. De top van het OM liet toen weten dat dat nooit had mogen gebeuren en het OM liet weten het opvragen van de belgegevens te betreuren. Deze week bleek echter dat ook is geprobeerd een gesprek tussen de verdachte en de journalist tijdens een ontmoeting op te nemen. Dat mislukte uiteindelijk. Maar er werden ook telefoongesprekken tussen de verdachte en Van de Ven afgeluisterd.

Het OM zegt nu dat het groot belang hecht aan vrije nieuwsgaring. “Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen”, aldus het OM. Op verzoek van het Brabants Dagblad zullen de belgegevens worden verwijderd. Het Brabants Dagblad meldt dat het OM dus wel blijft bij het standpunt dat gebruik kan worden gemaakt van telefoongesprekken die een getapte verdachte voerde met een journalist. ‘De bronbescherming die een journalist toekomt en die door het parket Oost-Brabant wordt onderkend, strekt zich niet uit tot deze gesprekken.’

BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert heeft gemengde gevoelens over het besluit van Justitie. “Wij zijn blij dat in elk geval de belgegevens van Jos van de Ven uit het dossier gaan. Maar we nemen er geen genoegen mee dat de afgetapte gesprekken tussen de verdachte en hem vooralsnog wel in het dossier blijven. We gaan verdere stappen zetten om dat af te dwingen en vertrouwen erop dat we er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat met terugwerkende kracht de bronbescherming in tact blijft.”

UPDATE Het OM meldt verder dat het besluit om de belgegevens uit het dossier te verwijderen betekent dat de aan de verdediging verstrekte dossiers worden teruggehaald en er een nieuw dossier zal worden samengesteld. De NVJ is kritisch over het besluit. “Feitelijk moet het OM zich realiseren dat de hele strafzaak in onze optiek kapot is, nu ze via de illegaal verkregen telefoongegevens van de journalist op het spoor zijn gekomen van de verdachten. Verstandig zou zijn als het OM dit voluit zou erkennen en de zaak om die reden zelf zou terugtrekken, voordat een rechter straks tot die conclusie komt. Alle andere acties schaden het aanzien van het OM en bevestigen het beeld dat bronbescherming in Brabant door het OM blijkbaar niet serieus wordt genomen.” 

 

 

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.