word studentlid

— woensdag 21 februari 2024, 16:29 | 1 reactie, praat mee

Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist
© ANP / SOPA Images

Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten". Laatste wijziging: 21 februari 2024, 16:31

De Amerikaanse autoriteiten dringen aan op de uitlevering van de 52-jarige activist voor zijn publicatie van gelekte overheidsdocumenten. De VS vinden dat Assange daarmee levens in gevaar heeft gebracht. Een advocate betoogde in Londen dat klokkenluiderssite WikiLeaks documenten bemachtigde door mensen aan te moedigen die te stelen. Assange moet daarom “niet worden gezien als een normale journalist en WikiLeaks niet als een normale uitgever”.

Medestanders zien Assange juist als een held die ernstige misstanden aan het licht heeft gebracht. Zijn familie maakt zich ook grote zorgen over zijn gezondheid. Assange zit al jaren vast en probeert uitlevering via de rechter te voorkomen. Hij heeft zijn beroepsmogelijkheden inmiddels bijna uitgeput. Het was woensdag de tweede en laatste dag van zijn beroepszaak voor het Hoge Hof van Justitie in Londen.

Als Assange de zaak wint, kan hij opnieuw proberen zijn uitlevering aan te vechten. Bij verlies kunnen zijn advocaten nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen. De activist was woensdag om gezondheidsredenen niet aanwezig bij het hof. Hij keek volgens zijn echtgenote en advocaten ook niet via een videoverbinding naar de zitting waar over zijn lot kan worden beslist. Het is nog onduidelijk wanneer de rechters uitspraak doen.

Bekijk meer van

Julian Assange

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 22 februari 2024, 13:48

Hieruit blijkt dat als je als al.dan niet journalist de waarheid boven water haald roverheden je met alle middelen monddood proberen te maken in de waarheid? Onder de pet te houden.
Ik denk dat de Nederlanderse journalistiek hier een voorbeeld aan kan nemen en zeker zich niet door Den Haag of ander politiek machts instituut de mind laat snoeren.
En dan klagen ze over persvrijheid die ze zelf uithanden hebben gegeven omdat journalisten naar de pijpen dansen van jullie regering .
Eev voorbeeld hoe men publiek bewerkt is het elke dag maar doordrammen over dat klimaat in het mis lees Saats Omroep Nederland als je NOS omdraaid.
Klokkenluiders bestaan al langer maar de journalistiek wil er niets mee doen,net als in die griep periodes die ze corona hebben vernoemd.
De vraag is dan wel waarom diverse ministeries de handen boven het hoofd werden gehouden door juist de journalistiek.

Dus heren en dames ga eens achter echte verhalen aan die er iets maatschappelijk toe doen anders beland je vandaag of morgen in een soort gelijke situatie als Assange.
Dan wordt het werken onmogelijk gemaakt omdat men er alles voor over heeft om klokkenluiders en journalisten (bij de NOS lopen ze al in de pas met wat den haag dicteert) het werk in mogelijk te maken .
Met hun macht en geld van de belastingbetaler kunen ze alles denken ze .
Nee ik heb meerdere verhalen aan gehoord en mee.gemaakt ik zweeg niet helaas mijn collegas die ik dit toe vertrouwden wel!!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.