— vrijdag 14 oktober 2022, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Advocaten: terreurverdenking verdachten Peter R. de Vries willekeur

Rechtbanktekening van verdachten (van links naar rechts) Gerower M., Erickson O. en Krystian M. tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak 26Hendon, de tweede strafzaak over de dood van Peter R. de Vries. - © ANP / Aloys Oosterwijk

De advocaten van de drie nieuwe verdachten in de zaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries zetten grote vraagtekens bij het feit dat de mannen verdacht worden van terrorisme. "Er is hier geen sprake van een ideologisch of religieus motief", zei advocaat Vito Shukrula donderdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Amsterdam. "Onderwereldmoorden draaien enkel om geld." Laatste wijziging: 14 oktober 2022, 09:03

Hij vermoedt dat het OM deze verdenking “te pas en te onpas” gebruikt “om maar zo zwaar mogelijke straffen te kunnen eisen”. Shukrula vindt het erg willekeurig dat zijn cliënt Erickson O., en de medeverdachten Gerower M.C. en Krystian M. wel verdacht worden van terrorisme, maar de vermoedelijke schutter Delano G. en chauffeur Kamil E. niet.

Tegen hen is eerder een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank stelde in juni de uitspraak voor onbepaalde tijd uit, omdat het OM vlak voor de geplande datum daarvoor met een tot dan toe onbekende getuige op de proppen kwam.

Ook de advocaat van Gerower M.C. noemt de verdenking van terrorisme “veel te zwaar”. M.C. en O. worden ervan verdacht Peter R. de Vries te hebben gefilmd en gefotografeerd toen hij in het centrum van Amsterdam was neergeschoten juli vorig jaar. Volgens het OM wilden zij met het verspreiden van de beelden angst zaaien in de samenleving. Een en ander deden zij in opdracht, tegen betaling, aldus justitie.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.