word studentlid

— woensdag 9 maart 2016, 12:54 | 0 reacties, praat mee

Advocaat verliest zaak tegen Nieuwe Revu om ‘smadelijke’ column

Advocaat verliest zaak tegen Nieuwe Revu om ‘smadelijke’ column
Carnavalsvreugde in Maastricht | Marcel van Hoorn / ANP

Het gerechtshof Amsterdam heeft een klacht van een advocaat uit Heerlen tegen tijdschrift Nieuwe Revu afgewezen. De advocaat, tevens voorzitter van een carnavalsvereniging, maakte zich boos over een column waarin kritiek werd geleverd op de keuze om het carnavalsseizoen te openen op de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Laatste wijziging: 10 maart 2016, 10:17

Volgens de advocaat was er sprake van belediging en smaad.

Het hof stelt: “Waar het gaat om uitlatingen die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie, is een beperking van het recht op de vrijheid van meningsuiting niet snel gerechtvaardigd.” Die inperking is ook niet snel van kracht als de uitspraken (bedoelen te) kwetsen, choqueren of verontrusten.

“Overheidsingrijpen in de vorm waarin en de wijze waarop meningen worden geuit is zonder verdragsschending slechts mogelijk indien, bij een weging van belangen, het maatschappelijk belang bij een vrij en open debat niet langer de doorslag kan geven”, aldus het hof.

Daarvan is in dit conflict geen sprake, hoewel de tekst wel degelijk als beledigend kan worden aangemerkt.

“Nu het echter om een column gaat [..] over een onderwerp dat op dat moment onderdeel uitmaakte van het maatschappelijk debat [..] wordt het strafbare karakter aan de beledigingen, in elk geval in vergaande mate, ontnomen.”

Een eerder besluit door de officier van justitie in Amsterdam om geen strafvervolging in te stellen is volgens het hof “op goede gronden genomen” en daarmee wordt het huidige beklag afgewezen.

Bekijk meer van

Nieuwe Revu

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.