banner festival 23

— zaterdag 27 augustus 2022, 07:33 | 0 reacties, praat mee

‘Advocaat moest uitgever Ambo Anthos helpen om uitgeven van Het Verraad van Anne Frank te voorkomen’

Uitgeverij Ambo Anthos wilde de publicatie van het zeer omstreden boek Het Verraad van Anne Frank voorkomen en nam daarvoor een advocaat in de arm. Dat beweert de Volkskrant in een reconstructie. De makers van het boek gingen daar niet mee akkoord en konden de uitgever naderhand door middel van enige wijzigingen toch overtuigen om het boek te publiceren. Laatste wijziging: 27 augustus 2022, 08:20

De uitgever was resoluut in zijn eerste oordeel na het lezen van de eerste versie het boek.

Laurens Ubbink, uitgever non-fictie, en Tanja Hendriks, directeur-uitgever, noteerden volgens de krant op 1 mei 2020 drie bezwaren: van ‘het unieke en urgente’ karakter van het boek zou uit niets blijken. Het vertelperspectief, met drie stemmen, kwam ‘zeer onevenwichtig’ over. Bovendien zou de Canadese auteur Rosemary Sullivan onvoldoende afweten over wat zich in Nederland in de Tweede Wereldoorlog afspeelde.

Thijs Bayens, initiatiefnemer van het project, en Pieter van Twisk, als onderzoeker aan het boek verbonden, gingen niet akkoord met de kritiek van Ambo Anthos. Volgens Bayens en Van Twisk had Ambo Anthos bovendien een vertaalcontract getekend en dus niets te zeggen over de kwaliteit van hun inhoudelijke werk.

Volgens de Volkskrant verdween plotseling de kou uit de lucht toen de uitgever een nieuwe, licht gewijzigde versie van het boek te lezen kreeg. Er zou toen zelfs sprake zijn geweest van een ‘spannend manuscript’. Wat er gebeurde nadat Ambo Anthos het boek uitbracht is bekend.

De uitgever haalde de Nederlandstalige editie kort na het verschijnen weer terug. Het verraad van Anne Frank wordt ook niet meer gedrukt of uitgeleverd en de uitgeverij heeft boekhandels gevraagd eventuele voorraad te retourneren. Aanleiding was de presentatie van een tegenonderzoek, dat de belangrijkste premisse van het onderzoek onderuit haalt en kritiek uit op de onderzoeksmethode.

De uitgever nam afstand van het boek en verontschuldigde zich onder meer bij de nabestaanden van het in het boek opgevoerde en van verraad beschuldigde lid van de Joodse Raad Arnold van den Bergh.

Lees ook: Anne Frank en het verraad van het embargo

Bekijk meer van

Anne Frank Ambo Anthos

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.