website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

AD over freelance journalist Spekkers: weldoener of notoire oplichter?

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 6 december 2018, 10:33

2016: Michel Spekkers (links) spreekt bij talkshow Pauw over zijn dakloosheid | Pauw / BNNVARA

2016: Michel Spekkers (links) spreekt bij talkshow Pauw over zijn dakloosheid | Pauw / BNNVARA

Nieuws Freelance journalist Michel Spekkers vraagt lezers steun om te kunnen afreizen naar conflictgebieden. Wie geld leent, krijgt dat bovendien met rente terug. Crowdfunding is geen opmerkelijk fenomeen meer, maar AD-journalist Chris Klomp beschrijft hoe Spekkers donateurs niet terugbetaalt en klagers vervolgens ontloopt. Spekkers noemt het een stuk van een 'rancuneuze schrijver'.

Spekkers kwam vorig jaar landelijk in het nieuws toen hij stelde dat ook jaren later nog altijd menselijke resten zijn te vinden in het gebied in Oekraïne waar delen van vlucht MH17 neerkwamen. Dat hij een botfragment meenam, kwam hem op kritiek te staan.

Volgens het AD heeft de rechter afgelopen zomer gelast dat Spekkers ruim 2700 euro moet terugbetalen dat hij leende van een vrouw die hem in talkshow Pauw zag vertellen over een periode waarin hij dakloos was. “Ik wist hoe snel je buiten je schuld dakloos kan raken. Ik wilde helpen”, aldus de vrouw. Het geleende geld komt ondanks beloften niet meer terug en de vrouw stapt naar de rechter.

Het AD voert nog een paar anderen op die geld hebben geleend maar waarbij de beloofde terugbetaling uitbleef. Ook professionele collega’s zeggen door Spekkers te zijn benadeeld, onder meer rond opgehaald geld voor gezamenlijke projecten of door Spekkers geïnitieerde journalistieke klussen, waarvoor niet is betaald.

Spekkers reageert op het AD-verhaal met een korte verklaring via Twitter. Chris Klomp is volgens hem een rancuneuze schrijver die een ‘zeer eenzijdig’ beeld schetst. “Een weergave van de werkelijkheid zou moeten leiden tot een volledig herschrijven van de tekst”, stelt Spekkers.

Klomp verwerpt de suggestie dat hij een eenzijdige weergave geeft van de gebeurtenissen. Het was Spekkers zelf die het gegeven wederhoor niet heeft benut, stelt hij.

Meer bij AD (via Blendle)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.