data als kans

— donderdag 6 december 2018, 10:33 | 0 reacties, praat mee

AD over freelance journalist Spekkers: weldoener of notoire oplichter?

2016: Michel Spekkers (links) spreekt bij talkshow Pauw over zijn dakloosheid | Pauw / BNNVARA

Freelance journalist Michel Spekkers vraagt lezers steun om te kunnen afreizen naar conflictgebieden. Wie geld leent, krijgt dat bovendien met rente terug. Crowdfunding is geen opmerkelijk fenomeen meer, maar AD-journalist Chris Klomp beschrijft hoe Spekkers donateurs niet terugbetaalt en klagers vervolgens ontloopt. Spekkers noemt het een stuk van een 'rancuneuze schrijver'. Laatste wijziging: 6 december 2018, 11:47

Spekkers kwam vorig jaar landelijk in het nieuws toen hij stelde dat ook jaren later nog altijd menselijke resten zijn te vinden in het gebied in Oekraïne waar delen van vlucht MH17 neerkwamen. Dat hij een botfragment meenam, kwam hem op kritiek te staan.

Volgens het AD heeft de rechter afgelopen zomer gelast dat Spekkers ruim 2700 euro moet terugbetalen dat hij leende van een vrouw die hem in talkshow Pauw zag vertellen over een periode waarin hij dakloos was. “Ik wist hoe snel je buiten je schuld dakloos kan raken. Ik wilde helpen”, aldus de vrouw. Het geleende geld komt ondanks beloften niet meer terug en de vrouw stapt naar de rechter.

Het AD voert nog een paar anderen op die geld hebben geleend maar waarbij de beloofde terugbetaling uitbleef. Ook professionele collega’s zeggen door Spekkers te zijn benadeeld, onder meer rond opgehaald geld voor gezamenlijke projecten of door Spekkers geïnitieerde journalistieke klussen, waarvoor niet is betaald.

Spekkers reageert op het AD-verhaal met een korte verklaring via Twitter. Chris Klomp is volgens hem een rancuneuze schrijver die een ‘zeer eenzijdig’ beeld schetst. “Een weergave van de werkelijkheid zou moeten leiden tot een volledig herschrijven van de tekst”, stelt Spekkers.

Klomp verwerpt de suggestie dat hij een eenzijdige weergave geeft van de gebeurtenissen. Het was Spekkers zelf die het gegeven wederhoor niet heeft benut, stelt hij.

Meer bij AD (via Blendle)

Bekijk meer van

Michel Spekkers Chris Klomp AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.