— maandag 4 mei 2020, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Actie tegen uitspraak Pakistaans gerechtshof om moordenaars journalist Daniel Pearl vrij te laten

Daniel Pearl - © Wall Street Journal

De ouders van de vermoorde Amerikaanse Wall Street-journalist Daniel Pearl hebben beroep aangetekend tegen het besluit van het Pakistaanse Hooggerechtshof om de veroordelingen van vier mannen in Pearl's ontvoering- en moordzaak uit 2002 te vernietigen. Ze willen dat de rechtbank het besluit terugdraait, meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Daniel Pearl werd in januari 2002 in Pakistan ontvoerd toen hij bezig was met een artikel over Islamitische militanten. Hij werd onthoofd teruggevonden. De daders gaven een video vrij waarop de moord tot in detail te zien was. In juli 2002 werden vier verdachten veroordeeld voor de ontvoering en moord op Daniel Pearl.

Begin april besloot de rechtbank de doodstraf van de hoofdverdachte om te zetten in zeven jaar cel. Volgens de rechter in Karachi is niet bewezen dat Ahmed Omar Saeed Sheikh betrokken was bij de onthoofding. Hij krijgt alleen een straf voor de ontvoering van de journalist. Drie mede-veroordeelden, die eerder levenslang kregen, werden vrijgesproken. 

“Het CPJ ondersteunt ten volle het streven van de Pearl-familie naar gerechtigheid bij de ontvoering en moord op Daniel Pearl in 2002 in Karachi”, aldus Steven Butler, CPJ’s programmacoördinator Azië. “De vrijlating van Omar Saeed Sheikh en zijn handlangers zou alleen maar bijdragen aan de bedreigingen waarmee journalisten in Pakistan worden geconfronteerd en de reputatie van Pakistan als een toevluchtsoord voor terroristen versterken.” Meer bij CPJ / BBC

Bekijk meer van

Pakistan Daniel Pearl CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.