— donderdag 28 januari 2021, 12:16 | 0 reacties, praat mee

Hoofdverdachte in moorzaak Daniel Pearl komt vrij

Daniel Pearl - © Wall Street Journal

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft donderdag besloten dat Ahmed Omar Saeed Sheikh, de man die betrokken was bij de moord op Wall Street-journalist Daniel Pearl, vrijgelaten moet worden. In 2002 kreeg hij nog de doodstraf opgelegd omdat hij hoofdverdachte was. Laatste wijziging: 28 januari 2021, 16:29

Het hof oordeelde ook dat drie andere Pakistanen die wegens hun aandeel in Pearl’s ontvoering en dood tot levenslang in de gevangenis waren veroordeeld, moeten worden vrijgelaten.

De Amerikaanse journalist Pearl, die voor The Wall Street Journal werkte, werd in 2002 ontvoerd in de stad Karachi. Hij was in Pakistan om verslag uit te brengen over buurland Afghanistan na de val van het Taliban-regime. De daders gaven een video vrij waarop de gruwelijke onthoofding tot in detail te zien was. In juli 2002 werden vier verdachten veroordeeld voor de ontvoering en moord op Daniel Pearl.

“Het besluit is een complete aanfluiting van gerechtigheid en de vrijlating van deze moordenaars brengt journalisten overal en de bevolking van Pakistan in gevaar”, zei de familie Pearl in een verklaring van hun advocaat.

Ook omdat er twee weken geleden een brief boven tafel is gekomen, waarin Sheikh toegeeft een kleine rol te hebben gespeeld in de moord, meldt The Guardian. De brief zou in 2019 handgeschreven zijn door de verdachte. Uit de drie pagina’s tellende brief wordt niet duidelijk wat zijn kleine rol dan zou zijn geweest, maar gezien het feit dat Ahmed Omar Saeed Sheikh al die jaren aangaf Pearl niet te kennen vindt de familie dat het besluit om hem vrij te laten moet worden teruggedraaid.

Volgens de advocaat van Ahmed Omar Saeed Sheikh heeft zijn cliënt de brief echter onder dwang geschreven, omdat het gevangenisregime zwaar is en schreef hij de brief in een poging gehoord te worden. Hij ontkent nog steeds ook maar enige connectie met Pearl te hebben gehad.

Een Pakistaanse rechtbank sprak Sheikh vorig jaar arpril al vrij van moord. Hij werd toen veroordeeld voor ontvoering en zijn doodstraf werd omgezet in zeven jaar cel. Hij zat op dat moment al achttien jaar vast, maar omdat de ouders van Pearl en de Pakistaanse regering in beroep gingen, werd hij alsnog vastgehouden. Meer bij CPJ

Lees ook:
Actie tegen uitspraak Pakistaans gerechtshof om moordenaars journalist Daniel Pearl vrij te laten (4 mei 2021)
Pakistan zet straf moordenaar van journalist Daniel Pearl om in enkel kidnapping (2 april 2020)

Bekijk meer van

Pakistan Daniel Pearl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.