— dinsdag 18 februari 2020, 12:24 | 0 reacties, praat mee

Pakistaanse journalist vermoord na bedreigingen

Pakistaanse journalisten schreeuwen leuzen tijdens een protest na de moord op journalist Aziz Memon in Karachi, Pakistan - © Shahzaib Akber / EPA

De Pakistaanse autoriteiten moeten snel actie ondernemen en een grondig en geloofwaardig onderzoek starten naar de moord op journalist Aziz Memon, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ). Laatste wijziging: 18 februari 2020, 12:29

Memon, die voor de particuliere Sindhi-tv-zender KTN News en de krant Sindhi-taal Daily Kawish werkte, werd zondag dood gevonden in een irrigatiesloot in de buurt van de stad Mehrabpur, in de provincie Sindh. Hij was gewurgd.

“De tragische moord op Aziz Memon verdient snelle gerechtigheid, iets dat de Pakistaanse autoriteiten herhaaldelijk niet kunnen geven aan journalisten,” zei Steven Butler van CPJ. “Gezien de eerdere beschuldigingen van het slachtoffer van bedreigingen door lokale functionarissen, is het essentieel dat het onderzoek vrij is van politieke bemoeienis.”

Maanden eerder bracht Memon een video uit, die nu op Twitter circuleert, waarin hij zei dat functionarissen van de oppositiepartij Pakistan People’s Party (PPP) en de lokale politie, hem hadden bedreigd vanwege zijn berichtgeving. Individuen zouden zijn betaald voor het bijwonen van een veel gepubliceerde ‘treinmars’ in 2019, waarin PPP-voorzitter Bilawal Bhutto Zardari stopte bij treinstations om toespraken te houden. De PPP is de dominante politieke partij van de provincie Sindh.

Journalisten in Sindh protesteren ook al maanden tegen wat zij misbruik door de politie noemen. Pakistan staat op de 8e plaats op de CPJ’s Global Impunity Index 2019, met zestien onopgeloste moorden op journalisten in de afgelopen tien jaar. CPJ houdt sinds 1992 gedetailleerde informatie bij over het aantal onopgeloste moorden van journalisten. Van de 34 journalisten die sinds 1992 zijn vermoord, is in slechts drie gevallen gedeeltelijke gerechtigheid bereikt.

Bekijk meer van

Pakistan CPJ Aziz Memo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.