— maandag 30 januari 2023, 08:14 | 0 reacties, praat mee

ACM geeft geen toestemming voor fusie RTL en Talpa

© Rob Engelaar

De voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa is van de baan. De Autoriteit Consument & Markt geeft geen toestemming voor de fusie, laten de twee partijen maandagochtend weten via een persbericht. Laatste wijziging: 30 januari 2023, 10:15

De ACM heeft aan Talpa en RTL laten weten nog enkele weken nodig te hebben om het fusieverbod verder uit te werken. De te fuseren partijen laten gezamenlijk weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de beslissing van de ACM. ‘De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de conclusie getrokken dat de wijzigingen van de overnameplannen die RTL en Talpa hadden voorgesteld om te voorkomen dat er een machtspositie ontstaat, onvoldoende zijn’, laat de waakhond zelf weten in een persbericht. ‘Volgens de ACM ontstaat er door de overname een te machtige partij in het commerciële medialandschap. Dat leidt tot prijsverhogingen voor adverteerders en voor telecomaanbieders die de zenders doorgeven.’

‘Beide partijen blijven er sterk in geloven dat deze fusie het beste antwoord is op de uitdagingen die voortvloeien uit de concurrentie van grote internationale spelers, zowel in de strijd om content als in de strijd om kijkers en adverteerders’, aldus RTL en Talpa in het persbericht. Het besluit van de ACM zou eigenlijk vorige zomer al genomen worden, maar werd vertraagd. RTL en Talpa zijn al voor het weekend mondeling ingelicht over het besluit van de ACM.

Volgens de ACM zou er met de fusie een ‘te machtige partij’ ontstaan, ‘uiteindelijk zou de consument daarvan de rekening betalen’, stelt de toezichthouder.

‘De fusie was in mijn ogen het allerbeste antwoord geweest om de uitdagingen waar de markt ons voor stelt’, aldus Pim Schmitz, CEO van Talpa. De twee te fuseren bedrijven probeerden het fusieproces te vereenvoudigen om voor te stellen dat de advertentieverkoop van Talpa in handen zou komen van Mediahuis, om zo een duopoliepositie met de NPO te voorkomen. Maar dat kon de zorgen van de ACM blijkbaar niet voldoende wegnemen. ‘Dat zelfs het remedievoorstel met Mediahuis onvoldoende is om de zorgen van de ACM weg te nemen is teleurstellend’, zegt Schmitz.

RTL en Talpa zullen dus - vooralsnog - zelfstandig van elkaar blijven bestaan. ‘Uiteraard zullen partijen blijven kijken naar alternatieve mogelijkheden om de internationale concurrentie het hoofd te blijven bieden’, zeggen de twee partijen in een persbericht.

Talpa en RTL Nederland kondigden de fusieplannen in juni 2021 aan. Door de samenvoeging zouden tv-zenders als RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL Z, SBS6, Net 5, Veronica en SBS9 en radiozenders Sky Radio, Veronica, 538 en Radio10 onder één dak komen.

De mediabedrijven zeiden een vuist te willen maken op de advertentiemarkt tegen grote techbedrijven als Google en Facebook. Al snel werd echter duidelijk dat de bedrijven niet zonder slag of stoot toestemming zouden krijgen om te fuseren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.