— dinsdag 10 januari 2023, 10:52 | 0 reacties, praat mee

‘RTL en Talpa bieden remedie aan bij ACM om bezwaren weg te nemen’

© Rob Engelaar

Talpa en RTL Nederland hebben mogelijk een doorbraak gevonden om de voorgenomen fusie tussen de twee mediabedrijven alsnog door te laten gaan, weet het AD te melden. De twee partijen hebben 'verschillende remedies' aangeboden om de bezwaren tegen de fusie weg te nemen. Laatste wijziging: 10 januari 2023, 11:01

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) buigt zich al maanden over de vraag of de fusie tussen RTL en Talpa door mag gaan. Vooral het lemma rondom de vraag of het gefuseerde RTL en Talpa niet te veel macht krijgen is een belangrijke kwestie. ‘In deze procedure hebben de partijen remedies aangeboden, oplossingen voor problemen die wij zien bij de eventueel voltrekking van deze fusie. Die beoordelen we op dit moment en een onderdeel van die beoordeling is een markttest. Wij vragen aan verschillende marktpartijen wat zij vinden van deze oplossing. Het is nog geen oordeel van ons’, zegt een woordvoerder van de ACM tegenover het AD.

Andere partijen zoals de Bond van Adverteerders zijn door de ACM gevraagd om te reageren op de nieuwe fusieplannen. ‘In die mail wordt gevraagd of wij onze visie willen geven op een voorstel dat RTL en Talpa hebben ontwikkeld. Dat voorstel hebben we nog niet gezien. Als we dat willen inzien, moeten we een geheimhoudingsverklaring tekenen’, zegt Henriette van Swinderen, directeur van de Bond van Adverteerders.

De goedkeuring van de fusie laat al enige tijd op zich wachten. Als sterk mediaconcern wil RTL/Talpa de strijd aangaan met internationale streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon. Na de fusie zou RTL 70 procent van de aandelen in handen hebben, en Talpa 30 procent. John de Mol - nu nog eigenaar van Talpa - zou zich na de fusie meer gaan richten op het bedenken van nieuwe televisie- programma’s en formats. De ACM bleef bezwaren hebben tegen de voorgenomen fusie. ‘Er is nu beweging, en ik denk dat dat goed is, want het hangt al heel lang boven de markt. Het is goed dat er nu duidelijkheid komt’, aldus Van Swinderen van de Bond van Adverteerders.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.