basis naar compleet

— woensdag 4 oktober 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Acht uur beschikbaar, vier uur betaald: wie zegt ja?

© Duco de Vries

Het leek redacteur Lianne handig in combinatie met haar andere freelancewerk: weekenddiensten bij een tijdschrift. Tot ze hoorde dat ze acht uur per dag beschikbaar moest zijn, maar vier uur werd betaald. Loopbaancoach en journalist Jolan Douwes heeft nog nooit van zo’n aanbod gehoord. Laatste wijziging: 4 oktober 2023, 13:29

Toen ik de vacature voor een freelance weekendredacteur bij een bekend tijdschrift op LinkedIn zag, dacht ik meteen: ‘Iets voor Lianne*?’ Vrije weekenden zijn voor haar niet heilig en ze zocht nog een opdrachtgever. Lianne (38) solliciteerde en na het eerste gesprek kreeg ze een proefopdracht. Die kostte toch gauw een halve dag werk, maar ze kreeg de baan.

Lianne blij, tot ze hoorde hoeveel de weekenddiensten haar opleverden. Voor ongeveer 140 euro bruto per dag zou ze acht uur het nieuws in de gaten houden en vier uur schrijven. Er werden minimaal vier berichten per dag van haar verwacht. ‘Ik verdien vast meer met vakkenvullen’, appte Lianne. Ze bedankte vriendelijk, maar ze baalde enorm. Had ze maar eerder doorgevraagd toen ze een vaag antwoord kreeg over het salaris.

Een les voor haar en andere sollicitanten: onderzoek vooraf al welke vergoeding er tegenover staat. Dat is geen impertinente vraag meer. Opdrachtgevers hebben er zelf ook baat bij dat sollicitanten niet op het laatste moment afhaken. Nog beter is natuurlijk dat de verdiensten al in de vacaturetekst staan.

Is dit tijdschrift een uitzondering met deze tarieven voor weekenddiensten? ‘Ik heb dit ook nog nooit gehoord. Dit klinkt als niet fair’, zegt NVJ-secretaris arbeidsmarkt Milen van Boldrik. ‘Een objectieve maatstaf - afgeleid van de DPG Werkcode -  is 30,78 euro per uur voor een beginnend journalist. Het is onmogelijk om voor een lager bedrag te werken als ondernemer. Je moet zelf arbeidsongeschiktheid, pensioen en andere bedrijfskosten dragen.’

Peter Stadhouders, directeur van de Werkgeversvereniging Uitgeverijbedrijf, noemt de betaling voor weekenddiensten een zaak van mediabedrijven en freelancers. Hij wil zich daar niet over uitspreken. Zijn reactie op Lianne’s ervaring is wel: ‘Uiteindelijk is er uit deze procedure gekomen dat de freelancer zegt: voor deze vergoeding verricht ik de werkzaamheden niet. Een opdrachtgever is vrij om dat voorstel te doen.’

Van Boldrik snapt heel goed dat de redacteur nee heeft gezegd. Voor haar weekenddiensten zou ze steeds in de buurt van haar computer moeten blijven en daarmee is ze aan het werk. Ze kan moeilijk op bezoek bij haar ouders of naar de bioscoop met een vriendin. Dat continu ‘aanstaan’ lijkt mij ook niet goed voor de mentale gezondheid.

Ik heb Lianne een andere vacature doorgestuurd. Ze heeft inmiddels freelancewerk voor 50 euro per uur.

LEESTIPS

1. ‘Moet je altijd beschikbaar zijn voor je werk?’ (AD, Naomi van Kalken, 2018).

2. ‘Mag je voorafgaand aan een sollicitatie naar het salaris informeren?’ (Villamedia, De Coach, 2021).

3. ‘Scherper onderhandelen doe je zo’ (freelancevoorwaarden.nl).

4. NVJ Tarievencalculator voor ondernemers.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.