PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 13 juli 2022, 15:30 | 0 reacties, praat mee

Grootste deel deelnemers aan talentenprogramma DPG Media krijgt baan aangeboden

© Unsplash

Van de tien zij-instromers die het eerste Traineeship journalistiek talent bij DPG Media met succes hebben afgerond, krijgen er tenminste acht een baan aangeboden bij titels van de journalistieke uitgeverij. Het talentenprogramma bleek daarnaast zo succesvol dat er een vervolg gaat komen.

Dat stelt Nadia Schiernecker, projectmanager talent bij DPG Media, in gesprek met Villamedia. Hoe een volgende editie van het traineeship er precies uit gaat zien en welke redacties op korte termijn een nieuwe collega kunnen verwachten, kan ze echter nog niet vertellen. “We zijn intern nog aan het evalueren, maar dat er een vervolg komt staat wel al vast. En met de deelnemers die we een baan hebben aangeboden, zijn we nu nog gesprekken aan het voeren over de manier waarop we hun overstap naar de journalistiek gaan vormgeven. Dat is maatwerk.”

Proeven aan de journalistiek
Het Traineeship journalistiek talent is een intern opleidingsprogramma van DPG Media. Tijdens het programma kregen in totaal twaalf personen van buiten de journalistiek de kans het vak te leren. In vijf maanden tijd – van februari tot en met juni – volgden ze trainingen en draaiden ze een dag in de week mee op meerdere verschillende redacties. Het doel van het programma was om nieuw talent te vinden en om te komen tot meer diversiteit op de redacties.

Twee van de deelnemers aan het talentenprogramma haakten gaandeweg om persoonlijke redenen af. “Een enkeling kwam tijdens het traineeship tot de conclusie dat de journalistiek het toch niet helemaal voor ze was”, aldus Schiernecker. “Dat was ook de insteek van het programma: we lieten deelnemers proeven aan het vak, zodat ze konden bepalen of ze hun huidige baan op zouden willen geven voor de journalistiek. En voor ons was het een mooie manier om nieuwe talenten te vinden die anders misschien niet op onze radar zouden zijn gekomen.”

Gaat nu echt beginnen
Toen DPG Media de komst van het talentenprogramma afgelopen november aankondigde, kwamen er honderden reacties binnen. Uit die 450 reacties werden twaalf deelnemers gekozen. Schiernecker: “De deelnemers hebben we gekozen op basis van hun mentaliteit, creativiteit, passie en hun journalistieke oog. Uit de rest hebben we een talentenpool samengesteld, met personen die we graag kansen zouden bieden.”

Hoewel het Traineeship journalistiek talent een diverse groep deelnemers trok, geeft Schiernecker toe dat DPG Media nog een weg te gaan heeft wat diversiteit betreft. “Maar het is in ieder geval een ministapje in de goede richting.” De talenten die een baan aangeboden hebben gekregen zijn volgens Schiernecker enthousiast. “Ze begrijpen dat het journalistieke werk nu wel echt voor ze gaat beginnen. Het talent zit erin. Nu is het een kwestie van meters maken.” Meer over het Traineeship journalistiek talent

Bekijk meer van

Nadia Schiernecker DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.