website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Abramson erkent onzorgvuldige bronvermelding Merchants of Truth

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 12 februari 2019, 13:01

Merchants of Truth-auteur Jill Abramson | Kena Betancourt / Reuters

Merchants of Truth-auteur Jill Abramson | Kena Betancourt / Reuters

Nieuws Jill Abramson zegt 'na een nacht doorhalen' dat haar journalistieke boek Merchants of Truth inderdaad onzorgvuldigheden bevat wat betreft bronvermelding. Van ronduit plagiaat is echter geen sprake, stelt ze. Een aantal citaten had typografisch onderscheidend moeten zijn en sommige voetnoten zullen in een komende druk worden verbeterd.

Abramson stelt dat haar boek zeventig pagina’s aan voetnoten bevat, met bijna honderd bronvermeldingen. Die komen echter niet altijd overeen en dat is volgens haar een vergissing geweest en geen kwade opzet. Abramson vindt dat in haar boek “nog geen komma verkeerd” mag staan. Merchants of Truth beschrijft de soms ingrijpende wijzigingen binnen de journalistiek van de afgelopen tien jaar.

“Het boek is meer dan vijfhonderd pagina’s lang. Alle ideeën in het boek zijn origineel, alle meningen zijn de mijne. De betroffen passages bevatten feiten die perfect toegeschreven hadden moeten worden en dat niet zijn”, schrijft Abramson op Twitter.

Uitgeverij Simon & Schuster verklaarde vorig week, toen de eerste beschuldigingen van plagiaat opdoken, verklaard dat ze Ambramson zouden bijstaan in het maken van wijzigingen “mocht bij nadere studie blijken dat veranderingen of bronvermelding nodig zijn”.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.