website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Plagiaat in Jill Abramsons boek over journalistiek’

Lars Pasveer — Geplaatst in boek op donderdag 7 februari 2019, 14:30

Merchants of Truth-auteur Jill Abramson | Kena Betancourt / Reuters

Merchants of Truth-auteur Jill Abramson | Kena Betancourt / Reuters

Nieuws Voormalig hoofdredacteur van de New York Times Jill Abramson heeft gezegd serieus te zullen kijken naar beschuldigingen dat haar deze week verschenen boek 'Merchants of Truth' geplagieerde elementen bevat.

Het boek zou verder nalaten alle bronnen te vermelden. De zaak kwam aan het rollen na een serie tweets van Vice News-correspondent Michael Moynihan, die passages naast elkaar legde uit Abramson boek en een reeks aan andere artikelen.

Journalist Tom Jones van journalistieke vaksite Poynter noemt de beschuldigingen ‘behoorlijk overtuigend’. Abramson zegt alle gebruikte bronnen correct te crediteren. Ze tekende de boekdeal drie jaar geleden bij uitgeverij Simon & Schuster.

De uitgeverij heeft in een korte verklaring gezegd dat het Merchants of Truth “een belangrijk, uitputtend en nauwgezet gedocumenteerd boek over de mediawereld is, dat verschijnt op een cruciaal moment van transitie”. Alle beschreven nieuwsbedrijven hebben volgens de uitgever uitgebreid kunnen meelezen en reageren.

“Mocht er bij nadere studie blijken dat veranderingen of bronvermelding nodig zijn, staan we klaar om de auteur in het maken van die wijzigingen bij te staan”, aldus de uitgeverij.

Poynter merkt op dat Abramson ook kritiek kreeg op haar weigering gesprekken op te nemen. Ze zegt te kunnen vertrouwen op een fotografisch geheugen, dat haar in staat stelt niet onmiddellijk notities te hoeven maken, maar daarmee te kunnen wachten tot de gesprekspartner alweer met iets anders bezig is. “Je onderwerp moet niet nerveus worden over iets dat net is gezegd”, aldus Abramson.

Collega’s vinden dat een gebrek aan opnames de deur openzet naar beschuldigingen van nepnieuws of opzettelijk verkeerde citaten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.