— maandag 24 oktober 2022, 11:29 | 2 reacties, praat mee

Aanval van Forum voor Democratie op SBS-verslaggever is ‘nieuw dieptepunt’: ‘We kunnen dit niet over onze kant laten gaan’

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ - © Bart Maat/ANP

Het is "heel goed" dat er vanuit de hele Tweede Kamer het signaal wordt gegeven dat dit "gewoon écht niet kan", reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ maandagochtend op de video waarin Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) SBS-verslaggever Merel Ek in diskrediet probeert te brengen. "Het is écht intimiderend en na de opmerking van Geert Wilders over journalisten die 'tuig van de richel' zijn is het opnieuw een dieptepunt", zegt Bruning. Laatste wijziging: 24 oktober 2022, 11:55

“Al helemaal voor Merel Ek zélf is dit totaal onder de gordel.” Maar de vraag “hoe nu verder”, is een ingewikkelde, zegt Bruning. “Als beroepsgroep moeten we daarover in gesprek”, vindt Bruning. “We kunnen dit niet over onze kant laten gaan. Journalisten moeten hun werk kunnen blijven doen. En op het moment dat volksvertegenwoordigers op deze manier journalisten ondermijnen en daarbij beginnen met een reeks en zeggen: we proberen jullie met intimidatie tot zwijgen te brengen. Dan heb je een groot probleem.” Bruning stelt daarnaast vast dat er sprake is van een “nieuw dieptepunt”.

Consequenties
Journalisten aanspreken op hun werk is één ding, maar deze vorm is “kwalijk”, vindt Bruning. Maar hij weet nog niet of als consequentie van deze actie partijen zoals Forum genegeerd zouden moeten worden door de (parlementaire) pers. “Die discussie moeten we voeren over wát we ermee moeten doen.” Een boycot vindt Bruning “niet gepast in de Nederlandse traditie van verslag blijven doen van alles wat er speelt in de samenleving”. Maar het moet wél duidelijk zijn dat je “journalisten met rust laat” en “niet intimideert”.

Bruning maakt zich vooral het meeste zorgen over “het gedrag van jouw kiezers legitimeren”. Want als gevolg van deze actie zou “een groep in de samenleving kunnen denken dat je journalisten op deze manier mag aanpakken”, stelt Bruning.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Th. den Boer, 26 oktober 2022, 22:20

Het verbaast me hoe iedereen - de media en deze vakbond voorop - te hoop loopt om het filmpje van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren te veroordelen. Los van wat je mag vinden van zijn partij en het gedachtegoed dat zij uitdraagt, zien we hier een Kamerlid dat voor diverse camera’s en microfoons wordt ondervraagd over uitspraken (‘We worden bestuurd door reptielen’) van zijn partijleider, die volgens tv-persoonlijkheid Johan Derksen ‘geliquideerd’ zou moeten worden.
Van Meijeren probeert fatsoenlijk antwoord te geven. Nadat hij heeft uitgelegd dat ‘reptiel’ ook ‘verachtelijk wezen’ betekent, moet hij reageren op een hem niet bekende - en ook niet bestaande - uitleg van het woord ‘liquideren’: weggestuurd worden. Volgens de vragenstelster staat die betekenis in de Dikke van Dale, om even later nog toe te voegen dat zij dat wél in dit woordenboek heeft opgezocht.
Diezelfde avond nog maakt ze mooie sier in het goed bekeken tv-programma Vandaag Inside, waar onder meer Derksen haar alle lof toezwaait dat ze die Van Meijeren met haar scherpe vraagstelling toch maar even mooi heeft klemgezet. Haar leugentje, de basis van deze ‘scoop’, is eruit geknipt.
Een blik in de Van Dale leert Van Meijeren dat de vragenstelster onwaarheid heeft gesproken, waardoor hij dus op valse gronden voor een breed mediapubliek voor schut is gezet. Hij besluit het er niet bij te laten zitten en bedient zich daarbij van eenzelfde methodiek als in tv-land niet ongebruikelijk is: hij framet de kwestie (‘riooljournalistiek’) om vervolgens met draaiende camera de verslaggeefster met haar fout te confronteren. Ook dat gesprek verloopt (met weggedraaide camera) op een fatsoenlijke manier. De verslaggeefster draait eerst om de hete brij heen, geeft dan schoorvoetend toe dat ze heeft gejokt, maar weigert vervolgens te rectificeren.
Aan het eind van het filmpje doet Van Meijeren alsnog een oproep aan de verslaggeefster om als een ‘nette journalist’ haar fout publiekelijk recht te zetten en niet de kant van de riooljournalistiek op te gaan. Hij bood haar daarmee alle ruimte om uit het frame van riooljournalist te stappen. Of, nog aardiger: te blijven.
Nou, misschien is de beroepsethiek in de loop der jaren wat gaan glijden, maar mij lijken waarheidsvinding en betrouwbaarheid nog steeds het hoogste goed voor serieuze nieuwsmedia. Het is niets meer of minder dan hun bestaansrecht, want daarmee onderscheiden ze zich bij uitstek van alle bronnen die in toenemende mate onwaarheden en nepnieuws verspreiden.
Door iemand met een leugen publiekelijk in een hoek te drijven en vervolgens te weigeren die erkende fout recht te zetten, treedt deze verslaggeefster m.i. enkele belangrijke journalistieke principes met voeten. Dat vind ik kwalijker dan de reactie van Van Meijeren waar iedereen nu over valt. In feite heeft hij in deze kwestie de rollen omgedraaid en is hij degene die hier aan waarheidsvinding heeft gedaan.
Naar ik vrees heeft de verslaggeefster met dit optreden de journalistiek geen goede dienst bewezen. Ze heeft criticasters van de gevestigde media een argument in handen gegeven en precies gedaan waarvan Baudet en consorten zo vaak worden beticht: mensen op de korrel nemen (figuurlijk hè), het verspreiden van onwaarheden, en niet bereid zijn die terug te nemen. Hoe geloofwaardig ben je dan nog?
Merkwaardig toch dat ik daar tot dusver niemand over hoor. Ik ben ook best benieuwd hoe de Raad voor de Journalistiek dit ziet.
Theo den Boer

Miriam Notenboom, 28 oktober 2022, 10:53

Grotendeels mee eens. Ik vind de methode van Van Meijeren wel bijzonder kwalijk, maar zijn inhoudelijke kritiek klopt. Heb me ook verbaasd - en geërgerd - aan de eenzijdige collectieve verontwaardiging over het filmpje.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.