basis naar compleet

— maandag 24 oktober 2022, 08:01 | 6 reacties, praat mee

NVJ onderzoekt of juridische stappen tegen FvD mogelijk zijn na aanval op SBS-journalist Merel Ek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NJV) noemt de actie waarmee Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) de SBS-verslaggever Merel Ek in diskrediet probeert te brengen "in alle opzichten alarmerend en kwalijk" en onderzoekt of juridische stappen kunnen worden genomen. Laatste wijziging: 24 oktober 2022, 08:10

“Vooral omdat hij (Van Meijeren, red.) Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: ‘journalisten pas op’. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist.”

Premier Mark Rutte zegt dat Forum voor Democratie zondag een “nieuw dieptepunt heeft bereikt” door een journalist in een YouTube-filmpje in diskrediet te brengen. “In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht”, twittert Rutte.

Ook vice-premier Sigrid Kaag heeft geen goed woord over voor de actie van Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren, die politiek verslaggever Merel Ek van SBS6 als ‘riooljournalist’ wegzet. “Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving”, twittert Kaag. “Zo ook deze absurde provocatie. Dit ontstijgt partijpolitiek, het gaat om onze democratie.” Ze roept twitteraars zich op uit te spreken via #wijzijnmetvelen.

Eerder spraken onder meer minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Eric van der Burg en diverse Tweede Kamerleden, onder wie Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks), hun verontwaardiging uit over de video. Het is de eerste aflevering uit wat volgens FVD een hele serie moet worden met als titel ‘Riooljournalistiek ontmaskerd’.

Verboden te filmen
In de eerste aflevering valt Van Meijeren de SBS-verslaggever aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Het punt dat ze wilde maken blijft echter staan, benadrukt ze: “Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd.”

De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd “niet oké”. Hoofdredacteur Marc Veeningen van Talpa Network, het moederbedrijf van SBS, sluit zich daarbij aan. “Het interview is gedaan in een gebied waar überhaupt niet gefilmd mag worden”, voegt hij eraan toe.

Veeningen is ook kritisch over het feit dat het gesprek tussen Van Meijeren en Ek werd opgenomen, terwijl het FVD-Kamerlid de journalist daarvoor vertelde dat de camera “weg” was. Heimelijk opgenomen gesprekken publiceren mag alleen als “een ernstige misstand” aan de orde wordt gesteld, aldus de hoofdredacteur. “Je kunt je afvragen of dat hier het geval is.”

De precieze betekenis van woorden was mede ter sprake gekomen vanwege de eerder uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet over “reptielen” die de wereld zouden besturen. Daarvan zei hij later dat dit metaforisch bedoeld was. Het woord “liquideren” kwam aan de orde omdat SBS-presentator Johan Derksen het in een veelbesproken opmerking gebruikte in een opmerking over Baudet. Derksen zei erachteraan dat hij zich versprak.

Reactie Baudet
Baudet sabelt de kritiek neer. Hij stelt in een tweet het ‘partijkartel’ op een lijn met het ‘mediakartel’. “Dezelfde lui, dezelfde ideeën. Samen maken ze Nederland kapot.”

De woordvoerder van de partij laat weten dat er momenteel “in feite geen controle meer is op het werk van politiek, enerzijds, en journalistiek, anderzijds”. Die “onbalans” wil FVD volgens hem corrigeren. Van Meijeren gaat de komende tijd “vaker met camera op onderzoek uit om eenzijdige berichtgeving, demonisering en nepnieuws aan de kaak te stellen en verspreiders ervan te confronteren met hun daden”, laat de woordvoerder aan het ANP weten.

Bekijk meer van

Forum voor Democratie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

A. Graaff, 24 oktober 2022, 10:40

de NVJ weer op het witte paard… de commerciéle omroep SBS6 is buitengewoon blij met deze ophef, de reclameverkoop stijgt, de aandelen ook, de bonussen voor de dicretie net zo en Merel Ek heeft haar nationale doorbraak mede dankzij de domheid van alle fractievoorzitters en… ja hoor: Rutte.  SBS6 heeft een programma als HvNL uitsluitend omdat het winst oplevert. Wie het redactiestatuut - het lijtk net echt - eens doorleest, zal het meteen snappen bij ;puntje 3.4 met de definitie van reclame en puntje 4 over geen enkele binding met ‘belangengroeperingen’.  Ja, nee, niet de binding met de eigenaar SBS6, natuurlijk niet, dat lig hééél anders…
Overigens beste Thomas: had Merel Ek om hulp of steun gevraagd?
Arthur Graaff, NVJ-lid en antifascist, columnist krapuul.nl

PS: O ja, Thomas: heb je de NVJ-leden al opgeroepen om niet naar Qatar te gaabn, omdat daar de vrije nieuwsgaring belet wordt? Regel dat nog even svp…? Deze week? Mooi…
https://krapuul.nl/nvj-roep-je-leden-op-ga-niet-naar-qatar-na-inperking-persvrijheid/

photopress, 24 oktober 2022, 17:57

Vraag me af wie er het left heeft in zich als journalist of sportfotograaf af te melden A.de Graaf.
Ach het zijn net journalisten zoals je beschrijft die de democratie niet zo erg hoog in het vaandel hebben zitten.
Heb ik het idee
Dat is dan ook de reden dat men door een uitspraak van een kamerlid weer aan gesproken voel.
Wie weet was er inderdaad een rioollucht in die gangen of waren er toiletten in de buurt kan toch of niet en doelde deze man .
Maar ook ik heb het idee dat de Hollandse pers en journalisten al dan niet van dag week of andere tv nieuwsdienst zich graag scharen en partijdig zijn en dus niet hun werk zoals ik deed onafhankelijk deden of doen.
Tja Qatar daar zou ik voor bedanken maar die lef hebben ze niet en het is dan ook schandelijk te noemen als jullie regering je koning of wie dan ook daar heen vertrekt ,het geeft mij het gevoel dat dit een middel vinger is naar de Nederlandse bevolking die eveneens niets in een democratische bestel geeft.
Nee daar roept het NVJ niet toe op al hadden ze in mijn ogen dit direct moeten Dit geeft mijn jnziens al aan waarom de journalistiek niet wil doen wat ze moeten doen de democratie bewaken.
Had het NVJ het niet eens over dat journalisten zich aan de conventie van Bordeaux moeten houden
Of valt daar partijdigheid en nu dus ook Qatar ineens niet meer onder omdat men ze te vriend wil houden.
Persvrijheid.
Daar hebben ze in Holland ook lak aan helaas zijn er veel journalisten en vooral bij radio en tv lid van een politieke partij zoals vvd en D 66 .
Foei collega’s wordt eens een onpartijdige journalist al betekend dat dus niet dat jullie massaal naar Qatar gaan
Daarbij laat ook u niet gezinde politieke partijen aan het woord zoals het zou moeten,maar door dit niet te doen laat u duidelijk zien dat de overheid lees VVD D66 en andere regeringspartijen u dus aan de leiband hebben gelegd

 

A. Graaff, 26 oktober 2022, 10:45

Geacht NVJ-bestuur,

Graag onderzoek naar juridische stappen tegen stalker B. Droog na aanval op Krapuul-journalist Arthur Graaff (tevens 40 jaar NVJ-lid).

Dit nav ‘NVJ onderzoekt of juridische stappen tegen FvD mogelijk zijn na aanval op SBS-journalist Merel Ek’ dd 23 okt 2022.
https://www.villamedia.nl/artikel/nvj-onderzoekt-of-juridische-stappen-tegen-fvd-mogelijk-zijn-na-aanval-op-sbs-journalist-merel-ek

Begrijp ik het goed, dat strijd tegen FvD (tegen welke neofascistische beweging ik principiële bezwaren heb) ook inhoudt dat de NVJ nu gaat strijden tegen de neofascistische organisatie Russia Today (RT)?

Dank

M vr gr
A. Graaff

Bart FM Droog, 17 november 2022, 09:53

Beste Villamedia-redactie,

Van Arthur Graaff heb ik al een groot aantal onzinnige acties en uitlatingen vooorbij zien komen, waarbij hij steevast kritische journalisten tot zwijgen wil brengen, middels allerhande juridische dreigementen (zie: https://www.droog-mag.nl/2020/ag/arthur-graaff.html ).

Met zijn bovenstaande reactie bevestigt hij andermaal wat anderen over hem berichtten. Zo bestempelde Hans Knoop hem in 2021 als een “doorgeslagen actievoerder”. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes noemde in 2018 Graaffs pogingen om de vrije pers het zwijgen op te leggen als als “gekte” en “krankzinnig”.
Graaff was overigens van circa 2013 tot eind februari 2022 woordvoerder van de AFVN, een splintergroepering van notoire Poetinaanhangers, en als dusdanig medeverantwoordelijk voor het verspreiden van Russische desinformatie in Nederland. Maar dit terzijde.

Bart FM Droog,
Eenrum

A. Graaff, 6 februari 2023, 16:13

Beste redactie,
Schandalig dat deze reactie van Droog hier nog staat! Doe hier iets aan!
Droog liegt en bedriegt, verdraait en lastert stelselmatig over mij - al bijna drie jaar. Ik heb aangifte daarvan gedaan. Villamedia moet dat tegenhouden. Hij tracht mijn naam systematisch aan te tasten en mij het publiceren onmogelijk te maken. Hij is NVJ-lid maar veroorlooft zich termen als ‘zulthoofd’, ‘gek’ en ‘idioot’ en Villamedia publiceert zijn hetzes nu ook hier. Broertjes belachelijke uitlating zegt genoeg over hemzelf.
Absurde verdraaiing over de AFVN als ‘splintergroep’ van ‘Poetinaanhangers’: volgens Google komt die naam tussen het jaar 2000 en eind feb 2022 VIER maal op de AFVN-site voor - nee, dat is pas een fanclub! Ruwweg EEN maal in de VIJF jaar… Pure kwaadaardige framing, lasterlijk en wel.
https://www.google.com/search?q=poetin+site:afvn.nl&newwindow=1&tbas=0&tbm=nws&source=lnt&tbs=sbd:1&sa=X&ved=2ahUKEwjL3PD5lIH9AhUzg_0HHYeeDx0QpwV6BAgDECY&biw=1440&bih=678&dpr=1
NVJ-lid Droog weigert elke correctie en rectificatie, negeert bewust de waarheid. Dat is in strijd met elke NVJ-code en fatsoensregel. AG

Bart FM Droog, 12 februari 2023, 11:08

Beste redactie,

Het is bijna deerniswekkend hoezeer Arthur Hansworst Graaff in zijn eigen leugenpaleis verdwaald is geraakt. Een snelle blik op de berichtenstroom op de AFVN-site laat een litanie aan toespraken van Vladimir Poetin en zijn vazal Sergej Lavrov zien, allemaal kritiekloos gebracht. Alsmede een lofzang op Georgi Dimitrov, de stalinistische dictator van Bulgarije (1946-1949). En niet te vergeten het pro-Russische gekweel van Sonja van den Ende, onze bloedeigen Leni Riefenstahl die vanachter het Russische front verslag doet van de “heldendaden” van Poetins strijdkrachten. Zie: https://www.afvn.nl/berichten/
Voor wie daardoor niet overtuigd raakt van de standpunten van deze groepering, bekend vanwege de antisemitische uitlatingen van de oprichters en het goedpraten van de Sovjet-overweldiging van respecievelijk Hongarije, Tsjechoslowakije en Afghanistan, om maar te zwijgen over het neerschieten van de MH17, verwijs ik naar dit artikel:  https://reportersonline.nl/poetins-nederlandse-schoothondjes-de-afvn/

Graaffs verloochening van het gedachtengoed van de AFVN, waar hij jarenlang woordvoerder van was, is… hilarisch.  Al even hilarisch is zijn beroep op “elke NVJ-code en fatsoenregel” - codes en regels waar Graaff zelf lak aan heeft.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.