banner festival 23

— maandag 7 mei 2018, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Mogelijk toch onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag door Britse media

© Andy Rain / EPA

Woensdag stemt het Britse parlement over een nieuw amendement op een privacywet, daarin wordt opgeroepen tot een nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag door media. Daarnaast worden uitgevers die weigeren lid te worden van de door de staat erkende persregulator, gedwongen om de kosten van eisers in gerechtelijke procedures te betalen, zelfs als hun claims worden afgewezen." Hoofdredacteuren zien niets in een dergelijk nieuw onderzoek omdat het de persvrijheid zou aantasten en erg duur zou zijn. Laatste wijziging: 7 mei 2018, 16:08

Saillant detail is dat een van die tegenstemmers, The Sun, op dit moment betrokken is bij een rechtszaak omdat ze medische gegevens van bekende Britten en slachtoffers van terreuraanslagen hebben gekocht, zo blijkt uit onderzoek van het platform Byline Investigates.

Er reageerden 68 hoofdredacteuren op het onderzoek van News Media Association: ze stelden niets te zien in een tweede Leveson-achtig onderzoek. Het eerste Leveson-onderzoek werd in 2011 opgezet nadat bekend werd dat Britse tabloids, zoals News of the World, zich schuldig maakten aan illegale praktijken. De commissie onder leiding van voorzitter Brian Leveson onderzocht onder andere afluisteren en omkoping door Britse tabloids en andere media.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten adviseerde de commissie in 2012 onder meer het instellen van een perswet. Dat advies maakte News of the World al niet meer mee. Het afluisterschandaal betekende het einde voor de 168 jaar oude tabloid.

Recent is de tweede fase van het Leveson-onderzoek, waarin werd gekeken naar banden tussen de politie en de journalistiek, afgeserveerd. Labour probeert nu middels een amendement via de Data Protection Bill voor elkaar te krijgen dat er alsnog een onderzoek komt. Ook staat in het amendement dat Section 40 of the Crime and Courts Act, moet worden ingevoerd. Dat was een van de adviezen van Leveson waarin mediabedrijven worden gedwongen de kosten te dragen in smaadrechtszaken. 

Naar nu blijkt was het afluisterschandaal slechts het topje van de ijsberg. Want in het Britse Hooggerechtshof is nu een rechtszaak gaande tegen (oud)medewerkers van The Sun, die, net als tabloid News of the World, uit de stal van mediatycoon Rupert Murdoch komt. Ze worden beschuldigd van het kopen van medische gegevens van bekende Britten. Ook in deze zaak komen oude bekenden terug die een grote rol speelden in het eerste onderzoek van de commissie Leveson.

31 Bekende Britten, onder wie journalist Jemima Goldsmith, de partner van zanger Elton John filmmaker David Furnish en actrices Elizabeth Hurley en Billie Piper, klagen onder meer Rebekah Brooks aan. De oud-hoofdredacteur van The Sun en huidig algemeen directeur van Murdochs bedrijf News UK Brooks werd in 2014 nog vrijgesproken van afluisteren.

Ook voormalig hoofd Nieuws van The Sun Chris Pharo en de huidige chef buitenland van The Sun Nick Parker zijn aangeklaagd voor het goedkeuren van geheime betalingen aan een privé-detective die werkte voor The Sun. Het drietal is aangeklaagd wegens privacy-schendingen en het illegaal kopen van vertrouwelijke telefoongesprekken. Nog zo’n zeven andere medewerkers van the Sun zouden op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de betalingen.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.