Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 1 maart 2018, 12:35 | 0 reacties, praat mee

Britse regering blaast tweede fase Leveson-onderzoek naar de pers af

Hugh Grant, een van de acteurs wiens telefoon werd gekraakt, was in 2012 bij de presentatie van Levesons bevindingen. | EPA

De Britse regering heeft een voorgenomen onderzoek naar banden tussen de politie en de journalistiek afgeblazen. Leveson 2 (een verwijzing naar het eerdere onderzoek naar hacking door kranten) zou te kostbaar en tijdverspillend zijn, aldus de Britse staatssecretaris voor cultuur Matt Hancock.

Het eerdere onderzoek van Leveson (rond hacking van telefoons van bekende en minder bekende Britten) bracht soms innige banden tussen politie-ambtenaren en de pers aan het licht. Een gevangenbewaarder, die voor zijn tips betaald kreeg, stapte onlang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij van mening is geslachtofferd te zijn in de jacht op hackers.

Volgens de Conservatieven, thans regeringspartij, was fase 1 van het Leveson-onderzoek grondig genoeg. Toenmalig premier Cameron had in 2012 toegezegd - zij het weifelend - dat zo’n tweede fase er zou komen.

De regering May gaat ook een stuk wetgeving schrappen dat in reactie op Leveson werd opgesteld, maar nooit is bekrachtigd. Section 40 of the Crime and Courts Act zou gewone, niet per se kapitaalkrachtige burgers bijstaan in smaadrechtszaken tegen grote mediabedrijven.

Section 40 verplichtte grote bedrijven om in de toekomst kosten te dragen van zulke rechtszaken, ongeacht of ze die zaak wonnen of verloren én ongeacht of ze de Britse evenknie van de Raad voor de Journalistiek erkennen.

Critici stellen dat deze stappen bewijzen dat de Conservatieven nooit serieus iets aan persregulering wilden doen.

Bekijk meer van

Leveson Inquiry

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.