— woensdag 12 maart 2014, 17:44

31 procent meer werkloze journalisten

Het aantal journalisten dat zonder baan thuis zit liep vorig jaar op met 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In december 2013 stonden er 2270 vakgenoten bij het UWV ingeschreven als werkzoekend, tegenover 1731 een jaar eerder. Hoewel het een forse stijging betreft, is deze minder steil dan in het jaar daarvoor. In 2012 steeg het aantal werkzoekende journalisten nog met 40 procent. Dat blijkt uit cijfers die het UWV met Villamedia heeft gedeeld. Gemiddeld kwamen er vorig jaar per maand 45 werkloze journalisten bij. De grootste stijging vond plaats in januari 2013. In die maand schreven zich 150 journalisten in als werkzoekende.

Oktober is dan weer het andere uiterste: in die maand daalde het aantal werkzoekende journalisten juist. Bij het UWV stonden toen 140 journalisten minder ingeschreven dan in september. Daardoor vond er in het laatste kwartaal van het jaar zelfs een kleine daling plaats.

De werkloosheid onder journalisten blijft nog altijd een stuk hoger dan die binnen andere beroepsgroepen. Ervan uitgaande dat Nederland 15.000 journalisten telt, zit nu 15,13 procent van hen zonder werk. De algemene werkloosheid in Nederland lag volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2013 op 8,3 procent van de totale beroepsbevolking.

Bekijk meer van

Werk UWV

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.