NVJ compleet lid

— woensdag 5 januari 2022, 13:41 | 0 reacties, praat mee

272 meldingen van bedreiging of geweld bij PersVeilig in 2021

272 meldingen van bedreiging of geweld bij PersVeilig in 2021
© ANP / Erald van der Aa

PersVeilig heeft in 2021 272 meldingen van journalisten ontvangen die tijdens of omwille van hun werk werden bedreigd of met fysiek geweld te maken kregen. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2020. In dat jaar werden er in totaal 121 meldingen gemaakt. Laatste wijziging: 6 januari 2022, 10:19

Meldingen gingen het vaakst over bedreiging. In totaal deden 158 journalisten daar melding van bij PersVeilig. Bedreigingen werden het vaakst via sociale media geuit: journalisten deden daar in 58 gevallen melding van bij PersVeilig. Andere bedreigingen vonden plaats tijdens demonstraties (31 meldingen) en in de privé-omgeving (13 meldingen).

Nog eens 73 journalisten deden in 2021 melding van fysiek geweld, meldt PersVeilig. Daarnaast kwamen er 22 klachten binnen over stalking en stelselmatige intimidatie. Een enkele journalist deed melding van seksueel geweld.

Dat het aantal meldingen stijgt, kan voor een deel te maken hebben met meer naamsbekendheid van PersVeilig, dat een gezamenlijk initiatief is van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie. 

In de meest recente editie van Villamedia doken we dieper in bedreiging van journalisten. Je leest dat verhaal hier terug.

Bekijk meer van

PersVeilig

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.