— woensdag 5 april 2023, 10:36 | 3 reacties, praat mee

Een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor freelance journalisten? Wat kost dat wel niet?

Een van de plannen die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) maandag presenteerde om de Nederlandse arbeidsmarkt te hervormen, is dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 'Wat kost zo'n verzekering op het moment voor een beginnend freelance journalist zoals ik? En wat zijn de regels betreft de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)', vroeg Jonas Jongerius zich af.

Bekijk meer van

zzp freelancers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Ilse Heemskerk, 6 april 2023, 12:42

Ik heb zelf een AOV vanaf de eerste dag dat ik voor mezelf ging werken, nu ruim 13 jaar geleden. Het was voor mij destijds een optelsom van mogelijke risico’s. Wat gebeurt er als ik nu een hersenbloeding krijg, wel zorg nodig heb maar niets meer kan bijdragen in het gezinshuishouden. Ik had destijds een hoge hypotheek en jonge kinderen en vond daarom het risico onverantwoord. Was ik vijftien jaar jonger geweest in een klein huurappartement dan had ik waarschijnlijk een andere afweging gemaakt. Ik ben daarnaast vanaf dag één begonnen met het aanleggen van een buffer om het eerste jaar op te vangen, door de eerste jaren zuiniger te leven en reserves opzij te zetten. Met een langere wachttijd kom je ook op een lagere maandpremie.

Ren de Vree, 6 april 2023, 13:58

Ik ben een zzp’er (Waals Weekblad) maar een gepensioneerde. Er wordt toch voor mij wel een verzekeringsuitzondering gemaakt? Ik hoef geen vervangend geld bij ziekte en ook geen extra pensioenvoorziening. 
PS kan dat vakje waarin ik dit tik iets hoger?

Douwe Bijlsma, 6 april 2023, 15:54

Sinds mijn zelfstandig gaan zo’n acht jaar geleden heb ik geen AOV afgesloten. Redenen waren de hoge prijs die verzekeraars vragen en de voorwaarden. Enige maanden geleden heb ik mij er toch weer in verdiept. Het lijkt me nu toch wel verstandig om voor enige dekking van het risico te zorgen. Dit heb ik gedaan door deelname aan een broodfonds hier in de regio. Zij keren uit na de eerste maand en doen dat voor maximaal twee jaar. Het feit dat ondernemers dit gezamenlijk doen en het feit dat er ook netwerk ontstaat, met bijeenkomsten, vindt ik een mooie plus. Ik ben nog aan het kijken naar dekking voor na twee jaar, door daar bijvoorbeeld wel een aov voor af te sluiten (waarvan de premie dan veel lager is, aangezien er de eerste twee jaar niets uitgekeerd hoeft te worden). Daarnaast zorg ik ook dat ik een pot opbouw voor onvoorziene zaken en de toekomst/pensioen. Ik ben niet op voorhand tegen een verplichte AOV, maar het hangt wel sterk af van de voorwaarden en de premie. Ik ben voor mij zelf gegaan als o.a. fotograaf omdat ik het in mijn baan als advertentieverkoper na een jaar of 25 niet meer kon vinden. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat en hoop dat een hoge premie van een verplichte AOV niet maakt dat ik weer in loondienst zou moeten gaan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.